Yli 200:n ravintolan keittiöt jättisyynissä – karu tulos 50 tapauksessa

Kuvituskuva. Pyry Krappe

Aapo Siippainen

Joka viidennen pk-seudun ammattikeittiön siisteydessä on parannettavaa.

Ravintoloihin ja suurtalouksiin tehdyn tutkimuksen perusteella 79 prosenttia pintapuhtausnäytteistä arvioitiin hyviksi, 10 prosenttia välttäviksi ja 11 prosenttia huonoiksi.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut, Espoon seudun ympäristöterveys, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ja Vantaan ympäristökeskus selvittivät ravintoloiden ja suurtalouksien pintojen puhtautta vuosina 2017 ja 2018. Näytteitä otettiin 202 ravintolasta ja 127 suurtaloudesta, joissa käsiteltiin helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita.

Ravintoloiden pintojen puhtaus oli suurtalouksia heikompi: suurtalouksien näytteistä 88 prosenttia arvioitiin hyviksi ja ravintoloiden 74 prosenttia. 202:sta ravintolasta siis reilulla 50 oli parannettavaa siisteydessä.

Tutkimuksessa otettiin yhteensä 1 164 pintapuhtausnäytettä työvälineistä ja kalusteista. Niistä tutkittiin aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluku sekä enterobakteerit. Wc-tilojen ovenkahvoista etsittiin myös norovirusta, mutta yhtään tapausta ei löydetty.

– Tulokset tukevat Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohjetta siitä, että elintarvikehuoneistojen tulee seurata pintojen puhtautta osana omavalvontaa. Keittiövälineiden ja pintojen puhtauteen vaikuttavat muun muassa käytettävät puhdistusmenetelmät, puhdistusaineet sekä välineiden käsittely ja säilytys puhdistamisen jälkeen, kertoo tiimipäällikkö Mia Degerlund Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.