Valitsetko lehmän maidon vai kauramaidon? – Tutkija kertoo yllättävästä ilmastofaktasta MT:lle

Silja Kononen

Lehmän maidosta ja kaurajuomasta koituu tutkijan mukaan yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä ilmastoon litraa kohden, kertoo Luonnonvarakeskus Luken asiantuntija. Maaseudun Tulevaisuuden haastattelema tutkija Merja Saarinen Lukesta kertoo, että molempien juomien hiilidioksidipäästöt per litra ovat noin yksi kilogramma.

– Nykyisin lehmien maitotuotos on niin suuri, että esimerkiksi ilmastovaikutus maitolitraa kohden on varsin maltillinen. Nykytietämyksen mukaan se on samaa suuruusluokkaa kuin esimerkiksi kaurajuomalla, Saarinen toteaa samasta asiasta Luken sivulla.

Kumpaa sitten "ilmastoviisaita tekoja" suosivan kuluttajan pitäisi ostaa? Vaikka molemmissa juomissa päästö litraa kohden on sama, ympäristövaikutusten arviointiin liittyy monia muitakin näkökohtia.

Kuluttajan alkaa olla jo vaikeaa suunnistaa tietoviidakossa. Luken tutkijat ovat koonneet avuksi ravitsemukseen liittyvää tutkittua tietoa tälle sivustolle.

Esimerkiksi jos haluaa vähentää vesistöjen kuormitusta, hyödyllisintä on suosia kotimaisia luonnonkaloja, Luke neuvoo.

Pakkauksista todetaan, että jos ne vähentävät ruokahävikkiä, ne ovat ekologisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.