Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumi saa tulla – aurat ja tiehöylät odottavat töitä

Tiehöylät otetaan entistä aktiivisempaan käyttöön.

Lumentulo on tänä talvena ollut vielä sen verran vähäistä, että aurauskalustoa ei ole tarvinnut ottaa esille.

– Meillä on hyvät valmiudet ottaa lunta vastaan, sanoo katupäällikkö Markku Koskinen

– Olemme tehneet normaalit valmistelut ja päivystys on alkanut jo muutama viikko sitten.

Kunta hoitaa omana työnä ja puitesopimusurakoitsijoiden kanssa Rajamäen ja Kirkonkylän katuverkot. Myös Herunen, Röykkä ja Nukari kuuluvat samaan pakettiin.

Klaukkalassa ja Lepsämässä talvikunnossapito tehdään alueurakkana ja töitä jatkaa viime vuoden tapaan YIT Infra Oy. Viime vuonna hoidosta vastasi Lemminkäinen Infra Oy, mutta se yhdistyi kuluvan vuoden alussa YIT:n kanssa.

Yleisten teiden kunnossapidosta vastaa ely-keskus.

– Nurmijärvellä kaikki päämaantiet ja paikallistiet, jotka kulkevat poikittain ja pituussuunnassa ovat elyn hoidossa. Nurmijärvellä on myös paljon yksityisiä tiehoitokuntia.

Kaikkia teitä ei pystytä auraamaan yhtaikaa, vaan ensiksi aloitetaan isoimmista pääteistä, jotta päästään pienemmille teille.

– Ensin hoidetaan aamuyöstä ykkösluokan väylät eli päämaanteille ja paikallisteille johtavat pääkadut taajamissa. Tietysti myös jalankulku- ja pyöräteitä putsataan aamulla, jotta ihmiset pääsevät töihin.

Nurmijärven kunnalla on määriteltynä teille ja kaduille eri hoitotasot. Niissä on muun muassa lueteltu erilaisia lumen senttimääriä, joiden perusteella aurauskalusto lähtee liikkeelle. Markku Koskinen toteaa kuitenkin, että on tärkeämpää mennä kelien mukaan.

– On kaksi aivan eri asiaa, jos on pakkasta ja sataa 5-10 senttiä kevyttä pakkaslunta tai lämpötila on nollan tienoilla ja tulee nuoskalunta. Tämän vuoksi olemme tehneet pieniä muutoksia hoitokuvioihin.

Viime talvena ongelmia aiheutti esimerkiksi se, että ensin tuli parikymmentä senttiä nuoskalunta ja sen jälkeen tuli pakkanen.

– Siinä pitää olla oikeat työkalut, jotta sellaisesta myräkästä selviää.

Yksi tällainen työkalu on tiehöylä, joita Nurmijärvellä on kaksi kappaletta.

– Niiden käyttöä yritetään jatkossa tehostaa.

– Monessa kaupungissa niistä on luovuttu vuosien saatossa ja valtiokin on niitä vähentänyt aika tavalla, tietää Markku Koskinen, jolla on takana 30 vuoden työkokemus teiden hoidosta.

Koskinen aloitti työt Nurmijärvellä viime keväänä, mutta hän on ollut vastaavissa tehtävissä viimeksi Espoossa.

– Sanotaan, että enää ei etelässä ole kunnon talvia, mutta ei tarvitse mennä kovin kauas taaksepäin, kun meillä oli niitä useita peräkkäin.