”Kertomalla voi purkaa lukkoja” – Tarja Okkonen uskoo vaikeista asioista puhumisen ja kirjoittamisen voimaan

Kirjailija Tarja Okkonen on juuri julkaissut yhdeksännen kirjansa, runoteoksen Ja muita runoja Samoihin aikoihin kirjan julkaisemisen kanssa hänen kotipaikkakuntansa vaihtui Kouvolasta Nurmijärveksi.

Helsingin läheisyys oli yksi syy, joka sai Okkosen valitsemaan asuinpaikakseen Klaukkalan.

– Tämä on ihanan lähellä Helsinkiä. Toisaalta tykkään siitä, että täällä on maalaismaisemaa, Tarja Okkonen sanoo.

Pääkaupunkiseudulle kirjailijaa vetivät myös hänen kolme aikuista lastaan sekä omat vanhemmat ja muu perhe.

– Äitini ehti iloita vain puolentoista kuukauden ajan siitä, että asun lähempänä häntä. Sitten hän kuoli yllättäen, Okkonen kertoo.

Äidin kuoleman jälkeisinä raskaina viikkoina Tarja Okkosta ja hänen perhettään on kirjailijan omien sanojen mukaan auttanut perheessä vallinnut puhumisen kulttuuri.

– Perheen ja äidin kanssa on puhuttu paljon kuolemasta ja työstetty asiaa pitkään. Tässä kohtaa helpottaakin se, kun muistaa äidin kanssa asiasta käydyt keskustelut.

Tarja Okkonen uskookin vaikeista asioista puhumisen ja kirjoittamisen voimaan.

– Kirjailija voi kertomalla ja tunnustamalla purkaa lukkoja, hän sanoo.

Lukoksi voivat muodostua esimerkiksi vahingolliset, sukupolvelta toiselle siirtyvät käytösmallit. Tällaista vahingollista käyttäytymismallia Okkonen käsittelee esimerkiksi vuonna 2017 ilmestyneessä pienoisromaanissaan Suon yli sisarussuhteiden kautta.

Yksi asia, jota Okkonen kertoo pohtineensa paljon, on ihmisten muuttunut suhtautuminen kristinuskoon ja hengellisyyteen.

– Ihmiset ovat jopa kristinuskon vastaisia, ja maailma muuttuu niin nopeasti, että hengelliset sanat katoavat ja asiasta puhuminen muuttuu vaikeaksi.

Yksi 55-vuotiaan kirjailijan suurista teemoista on nainen ja vanheneminen sekä tähän liittyen ulkonäköpaineet ja terveys.

Okkosen tuore runokokoelma Ja muita runoja rakentuu seitsemästä erillisestä osiosta, joissa jokaisessa on oma ideansa. Kokoelman runoissa liikutaan niin Helsingin rautatieasemalla kuin Ateenassakin. Kirjan kuvituksena on kirjailijan Ateenasta ottamia, hänen itsensä käsittelemiä valokuvia.

– Rakastuin viime vuoden keväänä Ateenaan. Jäin kiinni aurinkoon, kontrasteihin, kaikkialla läsnä olevaan historiaan ja kaduilla näkemääni elämän kirjoon, Okkonen kertoo.

Valokuvauksesta hän innostui muutama vuosi sitten. Nyt haaveissa onkin sanan ja kuvan yhdistäminen omassa työskentelyssä.

– Otin Ateenassa paljon kuvia, joissa valo ja taivas siivilöityvät kukkien läpi. Äitini oli suuri kukkien ystävä, joten haluaisin tehdä tekstiä ja kuvia yhdistävän äidin kirjan.

Tarja Okkonen

55-vuotias kirjailija ja kirjallisuusalan sekatyöläinen.

Suomen Kirjailijaliiton jäsen vuodesta 2005.

Kiinnostunut lavarunoudesta, esittää tekstejään myös livenä.

Julkaissut yhdeksän kirjaa; runoteoksia, novellikokoelmia ja pienoisromaaneja.

Esikoisteos, novellikokoelman Kanssajuhlijat julkaistiin vuonna 2002.

Tuorein kirja, runokokoelma Ja muita runoja, julkaistiin lokakuussa 2018.

Kirjailijan blogi löytyy osoitteesta kirjailijatarjaokkonen.blogspot.fi

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut