Mietityttääkö ostosten teko verkossa? Katso vinkit turvalliseen verkkoshoppailuun

Lähes neljännes suomalaisista on jättänyt verkko-ostoksia tekemättä henkilötietojensa vuotamisen pelossa.

Ohjelmisto- ja palveluyritys Tiedon Tietoturvabarometri selvitti kuluttajien näkemyksiä tietoturvasta, mukaan lukien verkkokauppa.

Tutkimus tehtiin niin Suomessa kuin Ruotsissakin.

Suomalaisista 23 prosenttia oli viimeksi kuluneen vuoden aikana jättänyt verkko-ostoksia tekemättä, henkilötietojensa vuotamisen pelossa.

Lisäksi 49 prosenttia suomalaisista on huolissaan tietojensa vuotamisesta väärille tahoille verkko-ostamisen yhteydessä.

Ruotsalaiset ovat suomalaisia luottavaisempia verkkokaupan suhteen. Vaikka myös Ruotsissa 23 prosenttiavastaajista on kuluneen vuoden aikana jättänyt tekemättä verkko-ostoksia henkilötietojensa vuotamisen pelossa, niin Ruotsissa vain 28 prosenttiaon huolissaan tietojensa päätymisestä vääriin käsiin verkkokaupoilla.

Tiedon tietoturvaliiketoiminnan johtaja Markus Melin patistelee kauppiaita rakentamaan turvallisia ja luotettavia verkkokauppajärjestelmiä.

Samalla hän neuvoo, miten yksittäinen kuluttaja voi huolehtia omasta tietoturvastaan verkko-ostoksilla:

1. Jos joku tarjous kuulostaa liian hyvältä, se luultavasti on. Kukaan ei tarjoa 75 prosentinalennusta uusimmasta iPhonesta.

2. Tarkista lukko. Tietoturvallisen verkkosivuston tunnistaa siitä, että sen osoite alkaa ”https://”, ja osoitteen vieressä on lukon kuva.

3. Käytä ”Safe E-Commerce”-sertitioituja kauppoja.

4. Tee verkko-ostokset suojatussa verkossa. Älä tee verkko-ostoksia suojaamattomissa langattomissa verkoissa – niissä hakkeri voi päästä käsiksi tietoihisi, jos niitä ei verkkoliikenteessä salata.

5. Tarkista verkkokauppa tunnetulla hakukoneella. Ennen kuin alat tehdä ostoksia, hae verkkokaupan nimi tunnetulla internetin hakukoneella. Jos esimerkiksi kauppa on saanut hyviä arvioita muilta kuluttajilta, on se yleensä hyvä merkki.

6. Älä lavertele ylimääräisiä turhaan. Jos verkkokauppa on uusi ja tuntematon, yleensä ostoksen voi tehdä tallettamatta mitään ylimääräistä tietoa itsestään tai luomatta ylimääräistä tiliä. Tällöin kauppa saa vain kaupan suorittamiseen, laskutukseen sekä tavaran/palvelun toimittamiseen tarvittavat tiedot.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut