Kotimaisella joulukinkulla on kriisi – sikaverkosto: "Hinnan on noustava"

Maatalouden kohonneita tuotantokustannuksia ei ole saatu vietyä elintarvikeketjussa eteenpäin. Mikäli nyt näin ei käy, kotimaisia kinkkuja ei sikaverkoston mukaan riitä kaikille jouluna 2019. Arkisto / Päivi Tuovinen

Jussi Vehkasalo

MTK:n sikaverkoston mukaan sianlihan hintojen noustava, sillä muuten osa halukkaista jää ilman kotimaista kinkkua jouluna 2019.

Asiaan vaikuttaa kuiva kesä, jonka vuoksi viljasadot jäivät monilla tiloilla huomattavasti normaalia heikommiksi. Siksi viljan ja rehujen hinnat ovat nousseet jyrkästi. Lisäksi muutkin tuotantokustannukset kuten energian hinnat ovat kohonneet jo pitkän aikaa.

Sianlihaa tuottavat yrittäjät ovat sikaverkoston mukaan ahtaalla kohonneiden kustannusten ja laahaavan tuottajahinnankin vuoksi. Jos tilanne jatkuu, kotimaisia kinkkuja ei verkoston mukaan riitä kaikille jouluna 2019.

Alan on pakko voida siirtää nousseet kustannukset lihan hintaan. Sianlihan tuotanto on vähentynyt kuluvan vuoden aikana merkittävästi.

– Useilla tiloilla pohditaan nyt tulevaisuuden vaihtoehtoja. Alalle tarvitaan uusia investointeja ja nuoria yrittäjiä. Toisaalta ala ei kiinnosta nuoria, jos työstä ei saa riittävää palkkaa. Viiden euron tuntipalkka ja rankka työ eivät rohkaise tulemaan alalle, joka sitoo vastuulliseen työhön 24/7, sanoo sikaverkoston puheenjohtaja Taru Antikainen

Lisäksi työhön kohdistuu Antikaisen mukaan ristipaineita monelta suunnalta. Investoinnit ovat olleet jo vuosia vähissä ja pankit eivät enää anna tuottajille lainaa, koska alan kannattavuus ja tulevaisuuden näkymät eivät näytä kattavan kustannuksia.

– Maatalouden kohonneita tuotantokustannuksia ei ole saatu vietyä elintarvikeketjussa eteenpäin. Tuotannon alas ajaminen on kohtalokasta, sillä sen elvyttäminen tuskin enää onnistuu. Naapurissamme Ruotsissa tämä virhe tehtiin, ja heidän tuotantonsa on jäänyt pysyvästi reiluun puoleen maassa kulutettavasta sianlihasta, Antikainen jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.