Espoossa tehdään humalan historiaa – tänään ensi kertaa tarjolla keskiaikaista olutta

Espoossa osataan oluentekemisen taito, sillä paikkakunnalla on kasvatettu humalaa keskiajalta saakka. –  Espoon kaupunginmuseo

Jari Pietiläinen

Espoossa tehdään suomalaista juomahistoriaa, sillä ensimmäistä kertaa Suomessa museo ja kaupunki ovat tehneet olutta yhteistyönä.

Espoolainen Fat Lizard -panimo pani Espoon kaupunginmuseoon kuuluvan Talomuseo Glimsin humalasta tuorehumalaolutta. Luonnonvarakeskus on tutkinut Glimsin humalan, ja se osoittautui perimältään ainutlaatuiseksi.

Historiallinen Glims Wet Hope Ale -olut julkistetaan tänään Fat Lizard ravintolassa, One Pint Pubissa ja The Gallows Bird pubissa.

– Espoon kaupunginmuseo lahjoitti ilolla ainutlaatuisen humalan tuorehumalaoluen panemiseen, koemme tämän eläväksi historiaksi ja tuomme espoolaista ruokakulttuuriperintöä esiin uudella tavalla, toteaa talomuseo Glimsin koordinaattori Karoliina Salmelainen

Glimsin maatilan historian juuret ovat ainakin 1500-luvulla, ja humalaan on kasvatettu siellä jo keskiajasta saakka, kun verojen maksua hoidettiin luonnontuotteina.

Aikoinaan Kristoffer-kuninkaan maanlaki 1400-luvulta uhkasi ”kolmen Ruotsin äyrin vuosisakolla sellaista talonpoikaa tai maalaista, jolla ei ole humalatarhaa ja siinä neljääkymmentä humalaa kasvavaa salkoa”.

Myös kestikievarin pitoon sisältyi yleensä oikeus pitää myös krouvia, josta oli maksettava kruunulle säädetty maksu. Kestikievareissa piti olla ruokaa, kahta lajia viinaa, olutta ja kaljaa, joista kievarin isäntä sai periä maksun määrätyn taksan mukaan.

Glims on toiminut kestikievarina moneen otteeseen. Ensimmäinen kausi oli 1706–1710/1713, toinen 1780–1822 ja viimeinen 1891–1895.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.