Onko kaikkien tuntema kuva Aleksis Kivestä virheellinen? Juhani Rintala on vakuuttunut, että tunnetuin kuva kansalliskirjailijasta esittää liian vanhaa miestä

HISTORIA Aleksis Kiveä vuosia tutkinut Juhani Rintala on vakuuttunut, että tunnetuin kuva kansalliskirjailijasta esittää liian vanhaa miestä.

Juhani Rintala pitelee käsissään kaikkien tuntemaan kuvaa Aleksis Kivestä. Vieressä hänellä on kuva, jonka Kiven ystävä piirisi Rintalan mukaan 15 vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen. Ulla Yliherne

Ulla Yliherne

– Onhan se kummallista, että nuorta pojankloppia esittävä kuva kuvaa vanhaa miestä, vaikkakin 200 vuotta sitten ihmiset näyttivät vanhemmilta kuin samanikäiset ihmiset tänä päivänä, nurmijärveläinen Juhani Rintala toteaa.

Rintala on tutkinut Aleksis Kiveä ja kerännyt Kiveen liittyvää materiaalia 25 vuoden ajan.

Hänen mukaansa yksi suurimmista Kiveen kohdistuvista mysteereistä liittyy hänen kuvaansa. Kansalliskirjailijasta ei ole tiettävästi löytynyt yhtä ainutta valokuvaa.

– Toki erilaisia valokuvia on tyrkytetty, mutta niiden aitoutta ei ole pystytty todistamaan. Emme siis tiedä, miltä Kivi on varmuudella näyttänyt, Rintala toteaa.

Nurmijärvi-Taiteen Museossa on esillä valokuvia, joiden on väitetty esittävän Aleksis Kiveä. Kuvien aitoutta ei ole kuitenkaan pystytty todistamaan.

Yleinen käsitys siitä, miltä Kivi aikoinaan näytti, perustuu Rintalan mukaan Kiven ystävän, ilmajokelaisen Ernst Forssellin tekemään piirrokseen. Sen Forssell tosin piirsi Kiven jo kuoltua. Rintala toteaa, että Kivi oli kuollessaan 38-vuotias nuori poika.

– Valitettavasti Forssell myöhästyi hautajaisista niin paljon, että Kiven arkkua oltiin jo kantamassa ulos portista hautausmaalle. Arkku avattiin pihamaalla, jolloin taitavana piirtäjänä tunnettu Forssell otti kynän ja paperin käteen. Useiden tutkimusten mukaan piirros lähetettiin Ranskaan, jossa opiskelemassa ollut taidemaalari Albert Edelfelt veisti sen puulle. Kaikki Kivestä tämän jälkeen tehdyt maalaukset ja veistokset perustuvat tähän teokseen, Rintala sanoo.

Rintala kertoo, ettei Forssellin alkuperäistä piirustusta ole löydetty. Hänen mukaansa kuvamysteerin kiinnostava yksityiskohta on se, että Forssell piirsi Kivestä uuden kuvan ulkomuististaan 15 vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen.

– Tässä kuvassa on huomattavasti nuorempi poika. Olen vakuuttunut, että aitoa valokuvaa Kivestä pitäisi etsiä tämän piirroksen perusteella, Rintala pohtii.

Tunnetuin kuva Kivestä, samoin kuin 15 vuotta myöhemmin piirretty kuva sekä suurin osa Rintalan keräämästä Kivi-aineistosta, on nähtävillä Rintalan ja hänen veljensä ylläpitämässä Nurmijärvi-Taiteen Museossa Kirkonkylässä.

Museon seinällä on myös valokuvakehys, jonka sisällä lukee ”Tähän etsitään aitoa Aleksis Kiven kuvaa.”

Aleksis Kiven päivää vietetään keskiviikkona 10.10. Nurmijärvi-Taiteen Museossa vietetään päivän kunniaksi avoimien ovien päivää ke 10.10. ja to 11.10. klo 10–20.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pistävä haju sai Schenkerin työntekijän varuilleen – evakuoi heti henkilökunnan
 2. Mäntysalon valokuituyhteydet kuntoon – "Koronakevät on opettanut monelle, miten tärkeä varma nettiyhteys on"
 3. Korona vei Nurmijärveltä yli 15 miljoonaa verotuloja – investoinnit tarpeen puolittaa
 4. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 5. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 6. Vedenjakelu keskeytyy kahdeksaksi tunniksi Kiertotiellä
 7. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 8. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 9. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 10. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 11. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 12. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 13. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 14. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 15. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.