Joko olet maistanut makeaa makaronilaatikkoa, piimäjuustoa tai muita Nurmijärven perinneherkkuja? Sunnuntaina se onnistuu kotiseutupäivällisillä

Nurmijärvi-päivän kotiseutupäivällisellä on pitkät perinteet. Yllä oleva kuva on vuodelta 2015. Tuulia Paulanto

Taina Joutsen

Makea makaronilaatikko on nurmijärveläinen perinneruoka. Raalan-Nukarin Marttojen puheenjohtaja Raija Vaulasto ei ainakaan tiedä, että sitä valmistettaisiin muualla.

– En ole syntyperäinen nurmijärveläinen, joten minulle tuo ruoka on vähän vieras, mutta tiedän, että sen valmistaminen on vanha perinne täällä. Sitä on tehty erityisesti pitoihin ja jouluksi, Vaulasto kertoo.

Hänen mukaansa makaronilaatikko makeutetaan yksinkertaisesti sokerilla.

Jälkkärikahvit kruunaa omenapiirakka omatekoisen vaniljakastikkeen kanssa."

Toinen paikallinen pitoherkku on piimäjuusto. Sekä makeaa makaronilaatikkoa että piimäjuustoa pääsee maistelemaan perinteisillä Nurmijärvi-päivän kotiseutupäivällisillä. Ateria on maksullinen.

Nurmijärvi-päivää vietetään 7. lokakuuta Kirkonkylän seurakuntakeskuksessa (Kirstaantie 5–7) sekä kirkossa.

Paitsi makeaa makaronilaatikkoa ja piimäjuustoa pitoemäntinä toista vuotta peräkkäin toimivat Raalan-Nukarin Martat ovat loihtineet juhlapöytään monenlaisia muitakin herkkuja. Raija Vaulaston mukaan eri puolella Suomea on perinteisesti tarjottu pitopöydissä rosollia. Possupalapaistin ja perunoiden lisukkeena pöydästä löytyy myös lanttukuutioita ja vihreää salaattia.

Kalapöytääkään ei ole unohdettu. Tarjolla on graavilohta ja silliä sekä niiden lisukkeena keitettyjä kananmunia.

Jälkkärikahvit kruunaa omenapiirakka omatekoisen vaniljakastikkeen kanssa. Kaikki muukin kotiseutupäivällisten tarjonta on Vaulaston mukaan kotitekoista.

Mukana Nurmijärvi-päivän ateriaa valmistamassa, pöytiä kattamassa ja tarjoilua hoitamassa on kymmenkunta marttaa. Raalan-Nukarin Martoissa on kaikkiaan 21 jäsentä.

Nurmijärvi-päivän kotiseutupäivällisillä on pitkät perinteet. Nurmijärvi-Seura, joka vastaa päivän järjestelyistä yhteistyössä Nurmijärven kunnan ja seurakunnan kanssa, täytti viime vuonna 60 vuotta.

– Aivan alusta asti kotiseutupäivällisiä ei ole järjestetty, mutta 50 vuoden ajan varmasti, kertoo Ritva Stenvall Nurmijärvi-Seurasta.

Hänen mukaansa päivällisiä järjestettiin aluksi Nurmijärven Yhteiskoulun tiloissa.

– Vuosia sitten kotiseutupäivällisille osallistui parisataakin ihmistä. Nyt määrä on laskenut ja osallistujia on noin sata, Stenvall kertoo.

Nurmijärvi -päivän ohjelma

Messu kello 10 Nurmijärven kirkossa. Sen jälkeen kirkkokahvit seurakuntakeskuksessa (Kirstaantie 5–7).

Päiväjuhla seurakuntakeskuksen isossa salissa alkaen kello 12.30. Päiväjuhlassa jaetaan Kostin kello nurmijärveläiselle henkilölle tai yhteisölle, joka on vienyt eteenpäin Nurmijärveä ja nurmijärveläisyyttä.

Kotiseutupäivälliset srk-keskuksen aulassa ja pikkusaleissa kello 13.30. Maksullinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keusoten asumispalveluiden lääkäripalveluiden tuottajaksi Mehiläinen – "Parantaa palvelun laatua ja saatavuutta"
 2. 4H-nuoret keräävät yrttejä suoraan luonnosta – Nurmijärven Aleksian Padalle 1 000 litraa nokkosta
 3. Rahaa opetukseen ja kasvatukseen – Nurmijärvelle yli 714 000 euroa koronavaikutusten tasoittamiseen
 4. Tievalaistuksen rakentaminen käyntiin useassa kohteessa – haittaa liikenteelle
 5. Lukihäiriön kanssa kamppaileva Sirkku Jauhiainen perusti verkkosivun lisätäkseen tietoisuutta: "Lukihäiriö on tehnyt minusta tarkan ja empaattisen"
 6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 7. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 8. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 9. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Kissojen ulkoilu puhuttaa Nurmijärvellä – näin asiasta tiedottaa Suomen Kissaliitto
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.