Kokkaa koti tuoksumaan tällä menulla: kuuden valkosipulin soppa, sienirulla ja suklaa-kesäkurpitsakakku

RUOKA Kun ulkona sataa vettä ja myrskyää, on kotikeittiön lämmössä hyvää aikaa testailla uusia reseptejä.

Samettiseen valkosipulikeittoon uppoaa yhteensä kuusi kokonaista valkosipulia, jotka keitetään hiljalleen kanaliemessä. Johanna Erjonsalo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Tuskastuttavan helteisen kesän mentyä menojaan kelpaa taas seisoskella lieden äärellä.

Vaikka arkinen kokkailu voi usein tuntua työläältä, on siinäkin puolensa. Se on hyvä hetki pysähtyä ja rauhoittua.

Ruoanlaitto antaa myös mahdollisuuden keskittyä vain yhteen asiaan.

Kun kerää raaka-aineet pöydälle ja aloittaa niiden käsittelyn nollasta, saa nautintoa kaikille aisteilleen. Ruoan kypsyessä uunissa tai hellalla tulee kaupan päälle kodikas tuoksu.

Arkisin harva jaksaa kokkailla montaa ruokalajia, mutta kun aikaa on enemmän, voi olla hauskaakin tehdä monivaiheinen ateria ja kokeilla uusia reseptejä.

Syksyn suosikkiruokia ovat etenkin keitot ja padat.

Yksi klassinen, mutta viime vuosina vähemmän esillä ollut keitto valmistetaan järisyttävästä määrästä valkosipulia.

Terveysvaikutuksiltaan ilahduttavan runsas valkosipuli on raakana tymäkkää syötävää, mutta kypsennettynä sen maku pehmenee ja makeutuu.

Valkosipulikeittoon voi laittaa melkeinpä niin paljon valkosipulia, kuin rohkenee ja viitsii kuoria.

Kuorittuja kynsiä pehmennetään paistamalla niitä kymmenisen minuuttia oliiviöljyssä kattilassa. Sen jälkeen lisätään vapaavalinnaista lientä reilusti, sekä mausteita, ja haudutellaan miedolla lämmöllä.

Joku lisää keittoon murustettua vaaleaa leipää, toinen suurustaa sen jauhoilla.

Lopuksi koko keitto surautetaan samettisen sileäksi ja nautitaan. Ja tuoksua riittää taatusti vielä seuraavallekin päivälle.

Helppo ja kodikas syysruoka on myös metsäsienirulla. Se on oikeastaan aluksi kuin suolainen pannukakku, johon levitetään sienitäyte ja kääritään rullalle, jolloin siitä tulee suolainen kääretorttu.

Kun ensimmäinen rulla on tehty, voi täytteitä vaihdella jatkossa mielensä mukaan. Yksi sääntö on: jos söisit täytettä vaikka sellaisenaan, se on valmis käytettäväksi.

Viisi hyvää syytä syödä valkosipulia

Valkosipuli voi vähentää riskiä sairastua flunssaan. Valkosipulin käyttö ennaltaehkäisevästi voi vähentää riskiä saada flunssatartunta aikuisilla, mutta sillä ei ole tutkittua vaikutusta flunssaoireiden kestoon.

Luonnon oma antibiootti. Raaka valkosipuli kykenee tappamaan useita mikro-organismeja, kuten sieniä, bakteereja, viruksia ja alkueläimiä. Se kykenee sekä tappamaan bakteereja että samalla suojaamaan elimistöä tulehduksen aiheuttajilta.

Valkosipuli voi suojata sydäntä. Valkosipuliöljy sisältää diallyl trisulfidi -yhdistettä, joka voi auttaa suojelemaan sydäntä leikkauksen aikana ja sydänkohtauksen jälkeen.

Auttaa valtimonrasvoittumistaudissa. Valtimot kovettuvat usein myös iän myötä ja valtimot menettävät kykynsä venyä ja taipua. Valkosipuli näyttää vähentävän tätä vaikutusta.

Saattaa alentaa korkeaa verenpainetta. Valkosipuli stimuloi typpioksidin ja rikkivedyn tuotantoa elimistössä. Nämä kemikaalit saavat verisuonet rentoutumaan ja saattavat alentaa kohonnutta verenpainetta.

Lähde: valkosipuli.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 2. Lähes tuhat yritystä Keuken tuen piirissä – "Kriisineuvonta alkaa suuntautua myös bisneksien uudelleen suuntaamiseen”
 3. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 4. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 5. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 15. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kylänpään uuden asuinalueen prameat hulevesijärjestelyt puhuttavat – alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat hieman
 2. Yleinen moka parvekelasien pesussa voi pilata koko lopputuloksen – Ammattilainen listasi 5 vältettävää virhettä
 3. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 4. Valokuvaamo ja hieroja saman oven takaa – ystävykset tarvitsivat yrityksilleen tilat ja päätyivät yhteisiin: "Työskentelemme vuorotellen"
 5. Nämä Nurmijärven leikkikentät kannattaa katsastaa – katso kuvat kaikilta leikkikentiltä
 6. Nyt on oikea aika pakastaa mansikoita, sillä pääsatokausi on alkanut – Pieneen pakastimeen mansikat kannattaa pilkkoa
 7. Nurmijärven kunta osti ränsistyneen huoltoaseman Kirkonkylän keskustasta 170 000 eurolla
 8. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 9. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 10. Isoniitun koulun lähellä pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta – urakan tarkoitus valmistua elokuussa
 11. Avoimet puutarhat -tapahtumaan mukaan lähteneessä Pellonreunan puutarhassa ei kitketä eikä kastella – "Helpottaa, kun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä suunnitelmaa"
 12. Heikkarin tulevaisuus vielä avoinna – kunta tietoinen vuokrasopimuksen irtisanoisen riskeistä
 13. Mäntysalon koulun piha kokee muodonmuutoksen – tulossa uusi koriskenttä, pingispöytä, kuntoiluvälineitä...
 14. Työttömien määrä jatkaa hidasta kasvuaan Nurmijärvellä
 15. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.