Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin kotihälytykset kasvussa – "Pääsiäisrauhan säilyminen erityisesti aikuisten vastuulla"

Nyt vallitsevissa poikkeusoloissa vietetään erityisen paljon aikaa kotona. Ihmiset ovat olosuhteiden pakosta joutuneet jäämään neljän seinän sisään ja tämä näkyy valitettavasti myös poliisitehtävissä.

Kotihälytystehtävien määrät ovat olleet Itä-Uudenmaan poliisin tiedotteen mukaan kasvussa edellisvuosien vastaavaan ajankohtaan nähden myös Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella.

Ajalla 20.3.–5.4.2020 kotihälytystehtäviä oli yhteensä 433, joista perheväkivaltatehtäväksi luokiteltiin 113. Poliisin kotihälytystehtävät luokitellaan hätäkeskukseen tullee puhelun perusteella neljään luokkaan. Luokituksen tekee hätäkeskuspäivystäjä. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 257/109.

Näille tehtäville poliisi hälytetään paikalle erityisesti viikonloppuöisin. Kotikeikkojen arvioidaan lisääntyvän jatkossa edelleen, kun liikkumisrajoitukset pitkittyvät. Samoihin kohteisiin tehtäviä saattaa tulla toistuvasti, jopa useita saman päivän aikana. Tilanne saadaan rauhoittumaan, kun poliisi on paikalla, mutta saattaa jatkua taas, kun poliisi poistuu näköpiiristä.

Kaikki lähisuhdeväkivaltaan liittyvät tapaukset eivät tule koskaan poliisin tietoon, eivät myöskään näissä poikkeusoloissa.

Jos sinulla herää huoli lapsesta, nuoresta, muusta läheisestä tai naapurista, on tärkeää, että asiaan puututaan ja siitä ilmoitetaan viipymättä viranomaisille. Lasten ja nuorten kohdalla lastensuojeluviranomaisille voi ilmoittaa huolestaan lastensuojeluilmoituksen kautta, tiedotteessa opastetaan.

– Nyt olisi jokaisen hyvä keskittyä siihen, että pääsiäisrauha kodeissa säilyisi. Rauhan ja sovun säilyminen on jokaisen ihmisen vastuulla, ja aivan erityisesti se vastuu kuuluu perheiden aikuisille, toteaa rikoskomisario Simo Kauppinen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnasta.

Muihin auttaviin tahoihin, kuten esimerkiksi ensi- ja turvakotien Chatiin, nollalinjaan ja rikosuhripäivystykseen kannattaa olla yhteydessä. Avun tarvetta ei missään tilanteessa tule hävetä. Akuutissa tilanteessa tulee aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112.

– Näissä haastavissa olosuhteissa on tärkeää, että ihmiset noudattavat annettuja ohjeita ja pitävät erityisen hyvää huolta toisistaan, Kauppinen toteaa ja jatkaa, että on äärimmäisen tärkeää reagoida huolta aiheuttaviin tilanteisiin matalalla kynnyksellä ja viipymättä.

Itä-Uudenmaan poliisi toivottaa kaikille aurinkoista ja rauhallista pääsiäisen aikaa.