Tutkimus koronaviruksen leviämisestä väestössä alkaa tällä viikolla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Väestötutkimuksen päätarkoituksena on saada ajankohtaista tietoa siitä, miten laajalle sars-cov-2-virusinfektio on levinnyt Suomen väestössä esimerkiksi eri ikäryhmissä ja eri alueilla. Joka viikko noin 750 suomalaista valitaan satunnaisotannalla yhteen verinäytteeseen tämän vuoden aikana, tiedottaa Hus.
Tällä viikolla 750 helsinkiläistä, espoolaista ja vantaalaista siis saa kirjeitse kutsun Huslabin laboratorioon vasta-ainenäytteeseen, joka on käsivarresta otettava verinäyte.
– Käymme läpi epidemian tilannetta viikoittain ja sen mukaan lisäämme tai vähennämme tutkimukseen kutsuttavien määrää. Lähiviikkoina tutkimusta laajennetaan muille paikkakunnille. Tavoitteenamme on saada mahdollisimman luotettava kuva Suomen tilanteesta, THL:n tutkimuspäällikkö Arto Palmu sanoo tiedotteessa.
Tartunnan saaneiden osuutta arvioidaan mittaamalla verestä vasta-aineita, jotka ovat muodostuneet sars-cov-2-infektion seurauksena. Tutkimuksessa myös arvioidaan, tuottaako sairastettu tauti ja oireeton tartunta yhtä lailla vasta-aineita ja seurataan, kuinka pitkään vasta-aineet säilyvät elimistössä.
Jokainen koronavirusinfektion sairastanut saa tiedon testituloksesta. Osa vasta-ainepositiivisista henkilöistä kutsutaan uuteen verikokeeseen, joissa seurataan vasta-ainetason säilymistä veressä. Vasta-ainenäytteiden lisäksi tehdään rekisteriseurantaa esimerkiksi varmistetuista covid-19-tapauksista ja sairaalahoidoista vuosien 2019–2022 ajalta, kerrotaan tiedotteessa.
Tutkimuksen tulokset ovat tärkeä lisä epidemian seurantatietoihin ja auttavat epidemian laajuuden ja vaiheen arvioinnissa sekä hallinnan suunnittelussa.
– Tämä on ainutlaatuinen tutkimus, sillä se on suunniteltu myös poliittisen päätöksenteon tueksi. Tuloksia raportoidaan valtioneuvostolle tutkimuksen aikana. Tiedot auttavat arvioimaan, tuleeko rajoittamistoimia joko lisätä tai vähentää, tutkimuksen suunnittelemisessa mukana ollut Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo tiedotteessa.
Immuunipuolustuksen aikaansaama vasta-aineiden muodostuminen virusta vastaan kestää yhdestä kolmeen viikkoa ja datan analysointiin kuluu noin viikko, joten saatu tieto peilaa sen verran aikaa taaksepäin.
Tutkimus on THL:n koordinoima ja siinä ovat mukana Husin ja THL:n lisäksi myös Helsingin yliopisto sekä Turun, Tampereen, Oulun ja Kuopion yliopistosairaalat ja yliopistot. Vastaavia tutkimuksia on alkamassa 9:ssä Euroopan maassa ja yli 10:ssä maassa ne ovat suunnitteilla.