Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintukevät on ollut täysin poikkeuksellinen – töyhtöhyyppä palasi Nurmijärvelle ennätysaikaisin

Meneillään oleva kevät on ollut sattuneista syistä täysin poikkeuksellinen. Ennennäkemätön tilanne on myös lintujen kevätmuutossa, kertoo Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajien yhdistyksen Apus ry:n puheenjohtaja Mika Asikainen

– Tähän mennessä 12 lintulajia on palannut alueellemme ennätyksellisen aikaisin, jotkut jopa pari viikkoa aiempaa aikaisemmin. Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut, Asikainen sanoo.

Tavallisina keväinä ennätysaikaisia ensihavaintoja saattaa Asikaisen mukaan olla 5–10 koko kevään aikana.

Kevätmuuton ennätysaikaisia tulijoita Keski-Uudellamaalla ovat tänä vuonna olleet muun muassa merimetso (havaittu ensi kerran Tuusulassa 19.2.), töyhtöhyyppä (20.2. Nurmijärvellä), haapana (11.3. Nurmijärvellä) ja silkkiuikku (26.3. Tuusulassa).

Syynä aikaiseen kevätmuuttoon on Mika Asikaisen mukaan leuto ja lumeton talvi, minkä vuoksi moni muuttolintu on jäänyt talven ajaksi lähemmäksi Suomea kuin normaalisti.

Moni laji on myös jäänyt Suomeen talvehtimaan runsaslukuisesti.

– Esimerkiksi Tuusulanjärvellä on ollut kalalokkeja ympäri vuoden, mikä on täysin poikkeuksellista. Samoin joutsenia talvehti alueella.

Uutena lajina Suomeen on levittäytymässä isohaarahaukka. Mika Asikaisen mukaan laji pesii Etelä-Ruotsissa, ja Suomessa sitä on havaittu satunnaisesti viime vuosien aikana.

– Nyt siitä on tehty useita havaintoja myös Keski-Uudellamaalla.

Kesän odotuksesta kertovan vanhan lorun mukaisista lintulajeista kiurut ovat livertäneet Keski-Uudellamaalla useita viikkoja, peipposia on jo runsaasti ja samoin västäräkkejä on jo nähty noin viikon ajan.

– Peipon laulua olen kuullut viime päivinä useasti Järvenpäässä. Pääskysistä ei ole vielä havaintoja, mutta ensimmäiset tulevat parin viikon päästä, Asikainen arvioi.