Toisin kuin moni luulee, flunssaa ei pysty torjumaan ottamalla yliannostusta C-vitamiinia.
– C-vitamiini voi hiukan lyhentää flunssan kestoa, mutta tieteellinen näyttö tästä on vähäistä, sanoo Suomen apteekkariliiton viestintäfarmaseutti Taru Vanhala
Vitamiineissa on sekä rasva- että vesiliukoisia. A-, D- ja E-vitamiinit ovat rasvaliukoisia ja C- ja B-vitamiinit vesiliukoisia. Rasvaliukoiset varastoituvat elimistöön, vesiliukoiset eivät.
Vesiliukoisen C-vitamiinin ahkerakaan popsiminen ei ole vaarallista eikä siis aiheuta myrkytysoireita. Vanhalan mukaan C-vitamiinin imeytyminen hidastuu ja vähenee sen mukaan, mitä enemmän sitä nautitaan.
– Jos syöt kiivihedelmän, sen sisältämä C-vitamiinimäärä – noin 100 milligrammaa – imeytyy melko lailla kokonaan. Mutta jos napsit pari 500 milligramman C-vitamiinitablettia, vitamiinimäärästä imeytyy enää noin puolet.
Vanhala huomauttaakin, että valtavien C-vitamiinimäärien nauttiminen vitaminoi lähinnä viemäriä ja käy kukkarolle.
D-vitamiini sen sijaan on rasvaliukoinen vitamiini. Siksi sen kanssa pitää olla tarkempi.
D-vitamiinin virallinen saantisuositus on 10 mikrogrammaa päivässä sekä aikuisille että lapsille. Yli 75-vuotiaille sen saantisuositus on 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.
– Kuluttajia hämmentää nykyään paljon, että tarjolla on huomattavasti suosituksia vahvempia D-vitamiinilisiä. Myös eri asiantuntijat esittävät eriäviä mielipiteitä D-vitamiinisuosituksista. Apteekista kannattaa kysyä neuvoa, Vanhala sanoo.
Turvallisena D-vitamiinilisän ylärajana 1–11-vuotiailla pidetään 50 mikrogrammaa päivässä ja sitä vanhemmilla ja aikuisilla 100 mikrogrammaa päivässä.
– Liian suuret annokset voivat pahimmillaan aiheuttaa sydän- ja hermostoperäisiä oireita ja jopa munuaisten vajaatoimintaa, Vanhala sanoo.
Hän huomauttaa, että oireiden saamiseksi annosmäärät pitäisi kuitenkin ylittää "todella reippaasti".
Vanhala ei suosittele kahden eri monivitamiinivalmisteen käyttöä yhtä aikaa, sillä rasvaliukoisten vitamiinien saantisuositukset saattavat näin herkästi ylittyä. Tämä koskee lähinnä A- ja D-vitamiinia.
Rasvaliukoisen E-vitamiinin ei ole Vanhalan mukaan todettu aiheuttavan myrkytysoireita suurinakaan annoksina.
Vitamiinien lisäksi monille on epäselvää, kuinka paljon kipulääkkeitä voi syödä tuvallisesti.
Vanhala muistuttaa, että kipulääkkeitä otettaessa tulee aina noudattaa valmisteen annosohjetta. Kahta eri tulehduskipulääkettä ei missään nimessä saa ottaa samanaikaisesti. Sen sijaan tulehduskipulääkkeen, esimerkiksi ibuprofeenin, lisäksi voi tarvittaessa kovaan särkyyn ottaa parasetamolia.
– Kun otetaan kahta eri mekanismilla vaikuttavaa lääkeainetta, niiden yhteiskäytöllä saadaan parempi kivun lievitys etenkin kovassa kivussa, Vanhala kertoo
Yksittäisen lääkeaineen maksimiannosta ei tule ylittää, Vanhala muistuttaa.
– Kotona saattaa olla samaa lääkeainetta kahdella eri kauppanimellä, esimerkiksi Panadolia ja Pamolia. Jos ottaa näitä molempia maksimiannoksen eli kaksi kertaa kolme grammaa parin päivän ajan, kyseessä on jo vaarallinen yliannostus.