Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten korona vaikuttaa yksityistieuudistukseen? "Koronatilanne luo ymmärrettävästi haasteita"

Monet nurmijärveläiset ovat ehtineet jo miettiä, miten koronaviruspandemia vaikuttaa Nurmijärven kunnan yksityistieuudistukseen.

Nurmijärven kunta on ilmoittanut jo aiemmin, että kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyyn on tulossa lähiaikoina yksityisteiden uusittu avustusjärjestelmä, koska viime vuoden alussa voimaan astunut yksityistielaki määrittelee, että kunta ei voi enää avustaa ei-toimivia tiekuntia (NU 14.–15.3.).

Tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo, että avustusjärjestelmä on tulossa huhtikuussa päätöksentekoon.

– Asiasta on käyty kunnanhallituksen kokouksen 16.3. yhteydessä lähetekeskustelua, ja tarkoituksena on tuoda avustusjärjestelmäasia kunnanhallituksen päätettäväksi 6.4.2020 sekä valtuustoon 22.4.2020.

– Valtakunnallisesta koronatilanteesta huolimatta kunnan päätöksentekojärjestelmä toimii, ja uusi avustusjärjestelmä tuodaan päätöksentekoon suunnitellun aikataulun mukaisesti, Lehtonen sanoo.

Mitä terveisiä kunnalla on sitten niille tiekunnille, jotka olivat suunnitelleet kokoontumista huhtikuulle, mutta koronan vuoksi eivät pääse kokousta pitämään?

– Koronatilanne luo ymmärrettävästi haasteita kokousten järjestämiseen, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta sähköisiin etäkokouksiin. tiekunnille voi olla huojentava tieto, että niillä on mahdollisuus hakea yksityistieavustuksia ilman tiekunnan kokouksen päätöstä. Tiekunnan vuosikokous on mahdollista pitää myöhemmin.

– Voimassa olevien avustusperiaatteiden mukaan kunnossapitoavustuksen hakemiseen riittää selvitys edellisen varainhoitokauden kunnossapitomenoista, kopiot tiekunnan tileistä, kunnossapitomenojen laskujäljennökset tai muu selvitys menoista. Hakemuksen allekirjoittaa joko toimitsijamies tai kaksi hoitokunnan varsinaista jäsentä, Lehtonen kertoo.

Siihen tekninen johtaja ei voi vielä ottaa kantaa, voiko kunta joustaa siitä, että tietoimikunnan pitää olla aktivoitunut huhtikuun loppuun mennessä avustusta saadakseen, nyt kun koronapandemia rajoittaa kokoontumisia. Lehtosen mukaan tähän asiaan on tarkoitus ottaa kantaa huhtikuussa samalla, kun päättäjät käsittelevät uutta avustusjärjestelmää.

Yksityisteistä jätettiin myös viime viikolla valtuustossa yksi aloite, jossa Kalle Mustonen (kesk.) ja vajaa parikymmentä muuta valtuutettua ehdottavat, että kunnan tulisi lunastaa itselleen ne yksityistiet, jotka ovat olleet hoitosopimuksella kunnan hoidettavana ennen uuden yksityistielain voimaantulemista.

Lehtonen ei ole vielä varma, saadaanko tätä aloitetta käsittelyyn huhtikuussa, vaan hänen mukaansa aloitteen käsittelyaikataulu tarkentuu tämän viikon kuluessa.