Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtuusto hyväksyi pysäköintinormin – kerrostalojen parkkipaikoille myös vieraspaikat

Kunnanvaltuusto hyväksyi keskiviikkoisessa kokouksessaan Nurmijärven uuden pysäköintinormin 2020.

Päätöksestä äänestettiin, ja äänestyksen tuloksena valtuusto päätti lisätä pohjaesitykseen Johannes Haapalaisen (kd.) muutosesityksen vieraspaikoista asuinkerrostaloalueella.

Uuden pysäköintinormin mukaan erillispientalojen korttelialueilla (AO-alueilla) tulee olla kaksi autopaikkaa asuntoa kohti. Rivitalojen ym. korttelialueilla (AR-alueet) autopaikkoja tulee olla 1,5 asuntoa kohti. Asuinkerrostalojen korttelialueilla (AK-alueet) autopaikkoja tulee olla yksi 70 k-m2 kohti, kuitenkin vähintään yksi autopaikka er asunto. Lisäksi koko kerrostalon osalta tulee olla yksi autopaikka/1000 k-m2 vieraspaikaksi.

Liiketiloilla tulee olla yksi autopaikka 30 k-m2 kohti ja toimistotiloilla yksi autopaikka 50 k-m2 kohti.

Pysäköintinormia käytetään asemakaavoissa periaatteellisena lähtökohtana, josta on mahdollista poiketa perustellusta syystä. Päätöksen mukaan vuokra-asunnot eivät ole perusteltu syy pysäköintinormista poikkeamiseen.

Uuden pysäköintinormin laatiminen perustuu asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnan mukaan siihen, että Nurmijärven kaupunkirakenne on hajanainen ja taajamat sijaitsevat etäällä toisistaan. Nurmijärven julkiset ja kaupalliset palvelut eivät ole keskittyneet yhteen taajamaan, vaan eri taajamat tarjoavat eri palveluja. Yksityisautoilun todetaan asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnan pöytäkirjassa olevan osa nurmijärveläistä arkea. Kehittämällä julkista liikennettä ja kevyen liikenteen yhteyksiä voidaan lautakunnan mukaan tarjota yksityisautoilulle vaihtoehtoja. Nurmijärvellä elämiseen ja liikkumiseen todetaan kuitenkin tarvittavan autoa jatkossakin, eikä auton omistus siksi ole näillä näkymin vähenemässä.

Tilastokeskuksen vuoden 2018 tietojen mukaan Nurmijärvellä on 29 111 rekisteröityä henkilöautoa. Saman tietokannan mukaan Nurmijärvellä on 17 816 asuntokuntaa eli kunnassa on 1.63 henkilöautoa/asuntokunta. Vastaava luku Espoossa on 1.12, Vantaalla 1.19 ja Tuusulassa 1.70.