Liikkumista koskevat rajoitukset on määrä ottaa perjantaina käyttöön Uudellamaalla. STT:n tietojen mukaan Uudenmaan eristys alkaa vuorokauden vaihtuessa lauantaiksi.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi tulee valvomaan liikkumisrajoitusta ensimmäisinä päivinä näkyvästi, jotta tietoa asiasta saadaan levitettyä ja ihmiset pystyvät noudattamaan rajoituksia.
Vaikka Uusimaa on perjantaista lähtien suljettu alue, kaikkia kärrypolkuja ja pikkuteitä ei absoluuttisesti pystytä valvomaan, poliisin edustajat totesivat torstaina aamulla pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
– On kuitenkin väärää urheutta yrittää kiertää saartorengas, se ei pääty hyvin, Kolehmainen totesi.
Poliisin on kuitenkin tarkoitus tarkastaa kaikki maakuntarajan ylittävät ajoneuvot.
Sulut asetetaan Uudellemaalle johtaville teille. Pääväylille ja isoimmille teille tulee ympärivuorokautisia tarkastuspisteitä. Myös viestintää tehostetaan.
– Valvontaa jatketaan tietysti myös sen jälkeen, mutta päävastuu toimia oikein tässä tilanteessa on kuitenkin jokaisella meillä, riippumatta näkyvästä valvonnasta ja sen määrästä tai siitä, paljonko rajoituksen rikkomisesta voi seurata sakkoja, Kolehmainen sanoo.
Liikkumis- ja oleskelurajoitusten valvonnassa poliisi soveltaa lievempiä toimivaltuuksia, joita ovat neuvot, kehotukset ja käskyt.
Poliisi selvittää matkustamisen perusteet ja neuvoo rajoituksia rikkovaa palaamaan kotiinsa sekä tarvittaessa käskee henkilöä poistumaan rajoituksen alueelta.
Vasta vakavammissa ja piittaamattomissa tapauksissa poliisi käyttää sakkorangaistusta. Liikkumis- ja oleskelurajoitusten rikkominen on rangaistavaa valmiuslakirikkomuksena joka voidaan käsitellä sakkomenettelyssä, jos se on yksinkertainen ja selvä.
Liikkumisrajoitukset koskevat lähtökohtaisesti kaikkia, joilla ei ole erikseen perusteltua syytä liikkua Uudenmaan ja muun Suomen välillä.
– Kaikki ylimääräiset matkustamiset tulee nyt siirtää tuonnemmaksi. Jokaisen toimilla on nyt vaikutusta siihen, kuinka nopeasti pääsemme palaamaan takaisin normaaliin arkeen, Kolehmainen sanoo.
Hän muistuttaa, että liikkumiseen liittyvien rajoitusten valvonta, paikkojen eristäminen ja liikenteenvalvonta ovat osa jokapäiväistä poliisitoimintaa.
Haasteita asettavat rajoitusten mittakaava ja niiden ihmisten valtava määrä, joita rajoitukset koskevat.
– Pelkästään liikkumisrajoitusten valvonta voi sitoa jopa 700 poliisia. Kiireelliset hälytystehtävät hoidetaan kuitenkin aina. Ne ovat prioriteetissa ensimmäisenä.
Kolehmaisen mukaan Uudenmaan alueen poliisilaitokset muodostavat tilanneorganisaation, joka huolehtii liikkumisrajoituksien valvonnasta. Siihen liittyvää poliisitoimintaa johtaa Helsingin poliisilaitos.
Uuttamaata koskevasta liikkumisrajoituksesta huolimatta jokaisella on oikeus palata koti- tai asuinpakkakunnalleen.
Rajoituksesta voidaan myös poiketa, jos liikkuminen on välttämätöntä:
– viranomaistoiminnassa
– työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi
– lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi
– lähiomaisen kuoleman vuoksi
– lapsen tapaamisoikeuden toteuttamiseksi
– muun painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi
Vapaa-ajan matkustus on kielletty.
Jokaisen tulee valmistautua esittämään tarkastuspisteellä riittävä suullinen tai kirjallinen peruste tai syy liikkumiselle ja Uudenmaan rajan ylittämiselle. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti.
Muokattu 27.3.: lisätty STT:n tieto, että Uudenmaan eristys alkaa vuorokauden vaihtuessa lauantaiksi.