Alkuluokat laajenevat Rajamäen ja Syrjälän yksiköihin – Klaukkalan isot koulut vuorossa vasta myöhemmin

Alkuluokkia on jo Metsäkylän, Palojoen, Röykän, Valkjärven, Vendlaskolan, Karhunkorven, Lukkarin, Länsikaaren, Nukarin, Uotilan ja syksyllä myös Rajamäen ja Syrjälän kouluissa. Riitta Ketola

Riikka Jokinen

Alkuluokkatoiminta laajenee Nurmijärvellä jälleen syksyllä. Uutena toiminta käynnistyy lukuvuonna 2020–2021 Rajamäen ja Syrjälän yksiköissä.

Jo entuudestaan esiopetuksen, 1. vuosiluokan sekä osassa ryhmiä myös 2. vuosiluokan oppilaista koostuvia alkuluokkia on ollut Metsäkylän, Länsikaaren, Karhunkorven, Nukarin, Lukkarin, Palojoen, Uotilan, Röykän ja Valkjärven kouluissa sekä ruotsinkielisessä Vendlaskolanissa.

Nurmijärven kunnalta kerrotaan, että alkuluokat muodostetaan ja niiden toiminta suunnitellaan yksikkökohtaisesti kuluvan kevään aikana. Ryhmien toiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat varhaiskasvatuksen opettajat ja luokanopettajat. Lisäksi ryhmissä toimii koulunkäynninohjaajia ja/tai lastenhoitajia.

Päiväkotien johtajat ja rehtorit johtavat alkuluokkatoimintaa yksiköissä.

Alkuluokkakokeilu alkoi Nurmijärvellä lukuvuoden 2018–2019 alussa.

Vaikka tulevana syksynä käynnistyy jo alkuluokkakokeilun kolmas vuosi, ei kokeilu ole vielä laajentunut kunnolla Klaukkalan isoihin kouluihin.

Tammikuun 2020 sivistyslautakunnassa esillä olleissa sivistys- ja hyvinvointialan sitovissa tavoitteissa vuodelle 2020 kerrottiin, että alkuluokkatoiminta laajenisi syksyllä 2020 myös Mäntysalon kouluun. Tämä suunnitelma on kuitenkin peruuntunut.

Alkuluokkia ei ole Mäntysalon koulun ohella myöskään Klaukkalan koulussa, Harjulan koulussa, Isoniitun koulussa tai Lepsämän koulussa. Marraskuun 2019 valtuuston pöytäkirjassa kuitenkin todettiin, että Mäntysalon lisäksi myös Klaukkalan ja Lepsämänkin koulut ovat esittäneet kiinnostuksensa alkuluokkatoiminnan aloittamiseen lukuvuodelle 2020–2021.

Nurmijärven kunnan opetuspäällikkö Kati Luostarinen kertoo, että alkuluokkatoiminnan kokeilu on suunnitellusti edennyt pienemmistä kouluyksiköistä suurempiin yksiköihin.

– Syitä sille, että toiminta ei ole käynnistynyt Harjulan, Isoniitun, Klaukkalan, Lepsämän ja Mäntysalon kouluissa on useita. Ne liittyvät muun muassa esioppilaiden ja aloittavien koulutulokkaiden määriin, tilakysymyksiin, yksiköiden pedagogisen suunnitteluun ja kelpoisen henkilökunnan saatavuuteen.

Marraskuun valtuuston pöytäkirjassa kerrotaan, että Harjulan ja Isoniitun koulut aloittanevat alkuluokkatoiminnan tilojen riittämättömyyden takia vasta lukuvuonna 2021–2022.

Luostarisen mukaan tavoitteena onkin, että alkuluokkatoiminta laajenee kaikkiin loppuihin yksiköihin juuri lukuvuoden 2021–2022 alussa.

Nurmijärven alkuluokkatoiminnassa on kyse vielä kokeilusta.Luostarisen mukaan alkuluokkatoiminnan vakinaistamisesta päätetään lukuvuoden 2021–2022 aikana.

Lue lisää Rajamäelle tulevista alkuluokista myöhemmin tänä keväänä Nurmijärven Uutisista.

Nurmijärven alkuluokat

Alkuluokalla tarkoitetaan ryhmää, joka koostuu esiopetuksen ja 1. vuosiluokan, sekä osassa ryhmiä myös 2. vuosiluokan oppilaista.

Ensimmäiset alkuluokkakokeilut alkoivat lukuvuoden 2018–2019 alussa Metsäkylän, Palojoen, Röykän, Valkjärven ja Vendlaskolan kouluissa. Kokeilusta saadut kokemukset olivat positiivisia. Sivistystoimi esittikin kokeilun laajentamista uusiin yksiköihin syyslukukauden 2019 alusta alkaen

2019–2020 kokeilu laajeni Karhunkorven, Lukkarin, Länsikaaren, Nukarin ja Uotilan kouluihin.

2020–2021 kokeilu laajenee Rajamäen ja Syrjälän yksiköihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sääksin alkukesän suositut saunaillat peruttu – "Seuraamme tilannetta"
 2. Nurmijärven uimarannat aukeavat – käyttäjiä suositellaan pitämään kahden metrin turvavälit
 3. Eppu Normaalin keikka Taaborilla perutaan – oli jo loppuunmyyty
 4. Eroselvitystä vaatineelta Maiju Tapiolinnalta runsaasti kritiikkiä Keusotelle – "Jos kyse olisi yksityisestä yrityksestä, niin olisi johto vaihtunut"
 5. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 6. Sääksin rantakahvila avautuu – tuhopolton vauriot korjattu
 7. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 8. Keusoten puhelinpalvelussa teknisiä ongelmia – palvelukatkoksia ja puheluiden ruuhkautumista
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Nurmijärven kirjastot avaavat 2,5 kuukauden tauon jälkeen – palvelevat läpi kesän
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 14. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 15. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.