Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keusoten alueella todettu 31 koronavirustartuntaa – määrä yli kolminkertaistui muutamassa päivässä

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän alueella on todettu maanantaina puoli kahteen mennessä iltapäivällä 31 koronavirustartuntaa. Kuntayhtymään kuuluvat Nurmijärvi, Tuusula, Hyvinkää, Järvenpää, Pornainen ja Mäntsälä.

Vielä viime viikon torstaiaamuun mennessä varmistettuja tartuntoja oli yhdeksän. Tartuntojen määrä on siis yli kolminkertaistunut loppuviikon aikana.

Iso osa tartunnoista liittyy matkailuun.

– Tartuntojen määrän kasvu oli odotettavissa. Nyt on erittäin tärkeää toimia viranomaisten ohjeiden mukaan ja vähentää sosiaalisia kontakteja niin paljon kuin mahdollista, jotta tilanne ei pahene hallitsemattomaksi, Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen muistuttaa.

Laitinen-Parkkosen mukaan kaikilla Keusoten kuntayhtymän alueilla alkaa olla koronavirustartuntoja.

– Painopiste on tällä hetkellä alueen eteläisimmissä osissa, hän kertoo.

Yksityisyyden suojan vuoksi Keusote on ryhtynyt antamaan tartunnoista vain alueelliset luvut, kuten sairaanhoitopiiritkin.

31:stäkoronavirustartunnan saaneesta suurin osa on Laitinen-Parkkosen mukaan kotihoidossa. Sairaalahoidossa tai tehohoidossa olevien määrää Laitinen-Parkkonen ei kommentoi julkisuudessa.

Karanteeniin oli maanantaiaamuna asetettu noin 400 henkilöä.

– Osa on onneksi alkanut jo päästä poiskin karanteenista, hän muistuttaa.

Karanteeniin on asetettu viime päivinä muun muassa noin 110 Tuusulan lukion Hyrylän toimipisteen opiskelijaa ja opettajaa opiskelijalla todetun koronavirustartunnan takia.

Lisäksi Tuusulan Klemetskogin koulun noin 30 lasta ja seitsemän henkilökunnan jäsentä on asetettu karanteeniin opetustoimen henkilökuntaan kuuluvan henkilön koronavirustartunnan takia. Myös Tuusulassa Hyökkälän koulun kaksitoista henkilökuntaan kuuluvaa työntekijää on asetettu karanteeniin.

Keusote avasi viime viikon lauantaina uuden puhelinpalvelun, jossa kuntayhtymä tarjoaa keskusteluapua koronatilanteen aiheuttamaan huoleen. Korona neuvonta- ja tukipuhelin (puh. 019 226 0098) palvelee päivittäin kello 8–20 Keusoten alueen asukkaita aina nuorista ikäihmisiin.

Lisäksi Keusoten alueen asukkailla on käytössä yhteinen koronahoitopuhelin (puh. 019 226 0099), joka palvelee kuntalaisia silloin, kun asukkaalla on ylähengitystieinfektio ja hän ei enää pärjää kotihoito-ohjeilla. Tämä puhelin palvelee päivittäin kello 8–20.

– Viikonloppu on ollut puhelinpalveluissa varsin rauhallinen, soittoja on tullut noin parisataa ja netin kautta tehtyjä kontakteja saman verran eli noin parisataa. Toivomme, että kuntalaiset käyttävät nettipalveluamme yhteydenotoissa niin paljon kuin mahdollista, Laitinen-Parkkonen painottaa.

Keusoten verkkosivuilta löytyvässä nettipalvelussa voi tehdä esimerkiksi sähköisen oirearvion. Nettipalvelun korona-oirearvioihin vastataan saman päivän aikana.

Laitinen-Parkkosen mukaan kuntalaiset ovat myös hyvin ottaneet huomioon ohjeen siitä, että esimerkiksi hengitystieoireisten, mutta hyväkuntoisten kuntalaisten tulisi jäädä kotiin eikä esimerkiksi lähteä terveysasemalle.

– Kuntalaiset ovat ottaneet tuon ohjeen hyvin huomioon, mistä olemme kovin iloisia. On tärkeää, että ohjetta noudatetaan edelleenkin, vaikka tartuntojen määrä alueella lisääntyykin tällä hetkellä.