Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etätyö vähentää pakokaasupäästöjä liikenteessä – katupöly pysyy riesana ja heikentää ilmanlaatua

Ensimmäinen laajasti toteutettu etätyöviikko vähensi pakokaasupäästöjä viime viikolla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Pakokaasuista peräisin olevan typpidioksidin määrä väheni mittauksissa selvästi, kun sitä vertaa maaliskuun alkuun tai edellisvuosien vastaavaan ajankohtaan.

Autoilun huomattava vähentyminen ei kuitenkaan suoraan paranna hengitysilmaa.

– Liikennemäärän lasku vähentää luonnollisesti myös pakokaasun päästömäärää. Viime viikolla typpidioksidin pitoisuudet olivat selvästi keskimääräistä alhaisempia, kertoo ilmansuojeluasiantuntija Jarkko Niemi Helsingin seudun ympäristöpalvelut-kuntayhtymä HSY:stä.

Hän muistuttaa, että päästömäärän lisäksi sääolosuhteilla on keskeinen vaikutus hengitysilmanlaatuun. Sään vaikutuksia viime viikon ilmanlaatuun ei HSY:ssä analysoitu, mutta Niemi avaa sään vaikutusta esimerkillä.

–  Tyynellä tai heikkotuulisella säällä pakokaasun pitoisuudet ovat korkeita ja tuulisella säällä matalia päästömäärästä riippumatta.

Tällä hetkellä ilmanlaatuun vaikuttaa vuoden aikaan tyypillisesti katupöly. Katujen ja teiden ollessa kuivia liikenne nostattaa ilmaan katupölyä, vaikka autoja onkin liikenteessä vähemmän.

Jarkko Niemi kannustaa välttämään liikkumista vilkasliikenteisillä alueilla etenkin silloin, kun ilmanlaatu on huono.

– Jo yhden korttelin päässä ilmanlaatu on selvästi parempaa, joten ainakin lenkkeilyä ja liikuntaa ei ole suositeltavaa harjoittaa siellä, missä on enemmän liikennettä, Niemi opastaa.

Ilmanlaadun nykytilan ja ennusteen näkee HSY:n verkkosivuilta. HSY neuvoo myös nettisivuillaan, miten katupölyn haittoja voi vähentää.

Maanantaiaamuna ilmanlaatu oli pääkaupunkiseudulla tyydyttävä tai välttävä vilkkaiden katujen ja teiden varsilla. Muualla ilmanlaatu vaihteli hyvästä tyydyttävään.

Lauantaina hengitettävien hiukkasten pitoisuus ylitti raja-arvotason (50 µg/m3) Leppävaarassa (51 µg/m3). Raja-arvotaso on ylittynyt tänä vuonna Mannerheimintiellä kerran, Leppävaarassa neljä kertaa, Mäkelänkadulla kuusi kertaa, Kehä III varrella Varistossa kahdeksan kertaa, Otaniemessä kerran ja Porvoossa kaksi kertaa. Sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa vuodessa.