Tartunnat lisääntyivät Hus-alueella viikonloppuna – suojavarusteissa estetään hamstrausta, käsidesin pumppupulloissakin vajetta

Klaus Nurmi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella todettujen koronavirustartuntojen määrä lisääntyi selvästi viime viikon loppua kohti.

Huslabissa analysoiduissa näytteissä todettiin perjantaina 53, lauantaina 71 ja sunnuntaina 60 uutta koronavirustartuntaa.

Yhteensä Husissa on todettu 438 koronavirustartuntaa.

Koronaviruspotilaiden hoidon osalta tilanne Husissa on vielä rauhallinen. Hoidossa on noin 30 tartunnan saanutta vuode- ja teho-osastoilla.

Potilashoidon yksiköt eivät ole ruuhkautuneet. Päivystysvastaanotoilla on ollut jopa normaalia rauhallisempaa.

Koronavirustartuntoja on Husin alueella selkeästi enemmän kuin muualla maassa, muistuttaa Husin tiedotteessa johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi

– Erityisesti Uudellamaalla on tärkeää, että kansalaiset noudattavat Suomen hallituksen antamia ohjeita tiukasti ja pyrkivät kaikin keinoin estämään tartuntoja, Mäkijärvi painottaa.

Uusia tartuntoja on todettu myös henkilökunnassa. Kaikkiaan henkilökunnan tartuntoja on noin 40.

Tartunnan saaneet työntekijät ovat eristyksessä. Tartunnalle altistuneet selvitetään ja asetetaan kotikaranteeniin.

– Vaikka näillä toimenpiteillä on vaikutusta toimintaan, näemme ne välttämättömiksi, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua, sanoo Mäkijärvi.

Eristyksessä ja kotikaranteenissa olevien työntekijöiden määrä vaihtelee päivittäin. Eri syistä henkilökunnasta on poissa päivittäin 7–10 prosenttia, mikä on koko Husin tasolla ja vuodenaikaan suhteutettuna normaali tilanne.

Suojavarusteissa ilmeni jonkin verran puutteita viime viikolla tilausten ruuhkautumisen ja yksittäisten tarvikepuutosten vuoksi, Hus kertoo.

Viikonloppuna varastossa purettiin tilausruuhkia. Suojainten ja materiaalien riittävyyttä seurataan Husissa päivittäin.

– Estämme hamstrausta ja lisäämme viestintää suojavarusteiden oikeanlaisesta käytöstä. Suojainten sijoitteluun yksiköissä kiinnitetään huomiota ja siten estetään, ettei niitä viedä luvattomasti pois sairaalakäytöstä, sanoo Mäkijärvi.

Silmäsuojissa ja visiireissä on ollut saatavuusongelmia ja Husin välinehuolto testasi niiden puhdistamista. Testit osoittivat materiaalien kestävän puhdistuksen.

– Näiden tarvikkeiden uudelleenkäyttö on nykyisessä tilanteessa välttämätöntä, mutta se on myös samanaikaisesti taloudellista ja ekologisesti järkevää, huomauttaa Mäkijärvi.

Huoltovarmuuskeskus on käynnistämässä suojainten jakelun sairaanhoitopiirien varastoihin.

Käsidesin pumppupulloja käytetään niin ikään uudelleen. Hus on ohjeistanut henkilökuntaa säästämään pumppupullot uudelleen täyttöä varten, koska niiden saatavuudessa on ongelmia. Isoissa pakkauksissa käsidesiä on kuitenkin saatavissa.

Hus Apteekki on selvittänyt mahdollisuutta käynnistää käsidesin omaa tuotantoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 2. Auto katon kautta ympäri – yksi henkilö loukkaantui vakavasti Kiljavantien onnettomuudessa
 3. Keusoten puhelinpalveluissa ruuhkaa – "Alkuhankaluuksilta ei ole vältytty"
 4. Kova tuuli työllisti pelastuslaitosta – Nurmijärvellä seitsemän vahingontorjuntatehtävää
 5. Nuorisovaltuusto toivoo lukion keskittämistä Kirkonkylään – tärkein asia koulutuksen korkea laatu
 6. NJS murtui PK-35:n käsittelyssä – lupaavan alun jälkeen 4-0 kotijoukkueen eduksi
 7. Arvio: Aika jonka sain – elokuva muillekin kuin heppaihmisille
 8. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 9. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 10. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 11. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 12. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 13. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.