Tartunnat lisääntyivät Hus-alueella viikonloppuna – suojavarusteissa estetään hamstrausta, käsidesin pumppupulloissakin vajetta

Klaus Nurmi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella todettujen koronavirustartuntojen määrä lisääntyi selvästi viime viikon loppua kohti.

Huslabissa analysoiduissa näytteissä todettiin perjantaina 53, lauantaina 71 ja sunnuntaina 60 uutta koronavirustartuntaa.

Yhteensä Husissa on todettu 438 koronavirustartuntaa.

Koronaviruspotilaiden hoidon osalta tilanne Husissa on vielä rauhallinen. Hoidossa on noin 30 tartunnan saanutta vuode- ja teho-osastoilla.

Potilashoidon yksiköt eivät ole ruuhkautuneet. Päivystysvastaanotoilla on ollut jopa normaalia rauhallisempaa.

Koronavirustartuntoja on Husin alueella selkeästi enemmän kuin muualla maassa, muistuttaa Husin tiedotteessa johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi

– Erityisesti Uudellamaalla on tärkeää, että kansalaiset noudattavat Suomen hallituksen antamia ohjeita tiukasti ja pyrkivät kaikin keinoin estämään tartuntoja, Mäkijärvi painottaa.

Uusia tartuntoja on todettu myös henkilökunnassa. Kaikkiaan henkilökunnan tartuntoja on noin 40.

Tartunnan saaneet työntekijät ovat eristyksessä. Tartunnalle altistuneet selvitetään ja asetetaan kotikaranteeniin.

– Vaikka näillä toimenpiteillä on vaikutusta toimintaan, näemme ne välttämättömiksi, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua, sanoo Mäkijärvi.

Eristyksessä ja kotikaranteenissa olevien työntekijöiden määrä vaihtelee päivittäin. Eri syistä henkilökunnasta on poissa päivittäin 7–10 prosenttia, mikä on koko Husin tasolla ja vuodenaikaan suhteutettuna normaali tilanne.

Suojavarusteissa ilmeni jonkin verran puutteita viime viikolla tilausten ruuhkautumisen ja yksittäisten tarvikepuutosten vuoksi, Hus kertoo.

Viikonloppuna varastossa purettiin tilausruuhkia. Suojainten ja materiaalien riittävyyttä seurataan Husissa päivittäin.

– Estämme hamstrausta ja lisäämme viestintää suojavarusteiden oikeanlaisesta käytöstä. Suojainten sijoitteluun yksiköissä kiinnitetään huomiota ja siten estetään, ettei niitä viedä luvattomasti pois sairaalakäytöstä, sanoo Mäkijärvi.

Silmäsuojissa ja visiireissä on ollut saatavuusongelmia ja Husin välinehuolto testasi niiden puhdistamista. Testit osoittivat materiaalien kestävän puhdistuksen.

– Näiden tarvikkeiden uudelleenkäyttö on nykyisessä tilanteessa välttämätöntä, mutta se on myös samanaikaisesti taloudellista ja ekologisesti järkevää, huomauttaa Mäkijärvi.

Huoltovarmuuskeskus on käynnistämässä suojainten jakelun sairaanhoitopiirien varastoihin.

Käsidesin pumppupulloja käytetään niin ikään uudelleen. Hus on ohjeistanut henkilökuntaa säästämään pumppupullot uudelleen täyttöä varten, koska niiden saatavuudessa on ongelmia. Isoissa pakkauksissa käsidesiä on kuitenkin saatavissa.

Hus Apteekki on selvittänyt mahdollisuutta käynnistää käsidesin omaa tuotantoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rotat yleistyneet taajamissa? – Nähty yleisten tilojen ympärillä Rajamäellä ja Klaukkalassa
 2. Lepsämän koulun väistötilat vihdoin valmiina – tuhopoltossa tuhoutuneen koulun uudelleenrakentaminen vielä avoinna
 3. Nurmijärven lukioratkaisu jakaa mielipiteet – osa valtuutetuista epäilee, ettei asiaan saada vielä ratkaisua elokuussa
 4. Rajamäellä mielenosoitus lukion toimipisteen säilyttämisen puolesta – paikalla odotetaan satoja paikallisia
 5. Nurmijärvestä tuli koronavoittaja – kehyskunnat vetävät nyt uusia asukkaita
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 12. Mielipide: Onko Onnenkimpaleella tulevaisuutta?
 13. Röykän koulun tuntumaan rakentuu uusi kevytväylä – työt haittaavat ajoa koululle ja päiväkodille
 14. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 15. Ali Mirzain seinämaalaukset tuovat väriä uimahallin seinille – nyt näyttely Helsingissä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.