1700 päiväkotilasta otettiin kotihoitoon Nurmijärvellä – 250 jäi päiväkoteihin

Peräti 1700 kunnallisissa päiväkodeissa hoidossa ollutta lasta on otettu nyt kotihoitoon. Anton Soinne

Riikka Jokinen

Suurin osa nurmijärveläisistä päiväkotilasten huoltajista on ottanut lapsensa kotihoitoon.

Nurmijärven kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laine kertoo, että kunnallisista päiväkodeista kotihoitoon on siirtynyt noin 1700 lasta. Päiväkotihoidossa oli keskiviikkona noin 250 lasta.

Kaikkiaan kunnallisissa päiväkodeissa on normaalioloissa hoidossa noin 1950 lasta.

Laine muistuttaa, että lapsensa kotihoitoon ottaneet huoltajat voivat anoa häneltä sähköpostitse (leena.laine@nurmijarvi.fi) maksuvapautusta joko koko ajalle 13. huhtikuuta asti tai yksittäisille päiville.

Asiakasmaksut hyvitetään maalis- ja huhtikuun kuukausimaksuissa.

Sekä kunta että valtioneuvosto ovat suosittaneet, että huoltajat ottaisivat lapsensa mahdollisuuksien mukaan kotihoitoon.

Kaikki Nurmijärven päiväkodit ovat kuitenkin toistaiseksi auki. Laine kertoo, että päiväkodeissa pyritään ehkäisemään koronaviruksen leviämistä muun muassa sillä, että päiväkotiryhmien koko on rajattu lähtökohtaisesti alle kymmeneen henkilöön. Lisäksi toiminnassa kiinnitetään erityistä huomiota hygieniaan ja siihen, etteivät ryhmät ole kosketuksissa muiden ryhmien kanssa.

– Perhepäivähoitajat on puolestaan ohjeistettu toimimaan nyt vain omassa kodissa ja sen lähialueilla ja välttämään väkijoukkoja, Laine selventää.

Alkuluokkien esioppilaat on puolestaan siirretty niin sanottuihin emopäiväkoteihin. Näitä ovat muun muassa Kirkonkylän päiväkoti, Haikalan päiväkoti, Perttulan päiväkoti ja Röykän päiväkoti.

Näidenkin ryhmien koko on rajoitettu lähtökohtaisesti alle kymmeneen esioppilaaseen.

Koulujen osalta lähiopetus on keskitetty viiteen eri kouluun: Kivenpuiston, Klaukkalan, Lukkarin, Rajamäen ja Seitsemän veljeksen kouluihin.

Poikkeustilanteen ajan lähiopetusta järjestetään huoltajan pyynnöstä vain 1.–3. vuosiluokan oppilaille, joiden huoltajat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisellä alalla sekä 1.–9. luokan erityisen tuen oppilaille

Nurmijärven kunnan sivistysjohtaja Tiina Hirvonen kertoo, että lähiopetuksessa on noin 120 oppilasta.

Näissä keskitetyissä kouluissa oppilaiden terveys ja hyvinvointi pyritään turvaamaan rajoittamalla ryhmien koko yhdeksään oppilaaseen ja yhteen opettajaan. Lisäksi ryhmät työskentelevät toisista erillään ja myös ruokailevat ja pitävät tauot erillään. Yhdessä koulussa on enimmillään noin 50 oppilasta ja heidän opettajansa. Lähiopetuksen koulupäivä alkaa kello 9 ja päättyy kello 13. Päivään sisältyy myös kouluruokailu.

Loput oppilaat opiskelevat etänä kotona ja muut koulut ovat kiinni. Etäopiskelussa noudatetaan oppilaan omaa lukujärjestystä. Sitä voidaan kuitenkin soveltaa tarpeen mukaan esimerkiksi taito- ja taideaineiden opiskelussa. Etäopiskeleville ei järjestetä kouluruokailua.

Oppilaat saavat etäopiskelua varten ohjeita opettajilta. Hirvosen mukaan kunnan opettajat ovat työskennelleet tämän viikon ajan etänä koulutiloissa ja todennäköisesti ensi viikon alusta alkaen etänä kotona.

Varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laine kehottaa huoltajia käsittelemään koronatilannetta kotona lasten kanssa. Siihen saa apua esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton, Unicefin tai Opetushallituksen sivuilta. Varhaiskasvatuksen kasvattajat käsittelevät tilannetta päiväkodeissa olevien lasten kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 2. Nurmijärvi myy tai vuokraa 26 omakotitonttia Kylänpäästä – hakuaika alkaa pian
 3. Lepsämäntielle suunnitteilla neljät liikennevalot lisää – asukkaiden toivomia kiertoliittymiä ei tulossa
 4. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 5. Rajamäelle superkoulu tai uusi Rajakaari? Rajamäen koulukampuksesta neljä vaihtoehtoa
 6. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 7. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 8. Mielipide: Ei liikennevaloille – kyllä liikenneympyröille Lepsämäntielle!
 9. Tietty raja-arvo ei ylittynyt kertaakaan – ilmanlaatu parani pk-seudulla
 10. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 11. Vapise, Sandstorm, kohta parvekkeilla soi Suvivirsi
 12. Pikkulapsiperheiden määrä väheni liki viidenneksellä kymmenessä vuodessa
 13. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 14. Hypo: Korona romahdutti asuntokaupan ja seurauksena voi olla hintojen nousu tulevina vuosina
 15. Nurmijärven kunta ei järjestä puistoruokailua – aloite tyrmättiin valtuustossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.