Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

1700 päiväkotilasta otettiin kotihoitoon Nurmijärvellä – 250 jäi päiväkoteihin

Suurin osa nurmijärveläisistä päiväkotilasten huoltajista on ottanut lapsensa kotihoitoon.

Nurmijärven kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laine kertoo, että kunnallisista päiväkodeista kotihoitoon on siirtynyt noin 1700 lasta. Päiväkotihoidossa oli keskiviikkona noin 250 lasta.

Kaikkiaan kunnallisissa päiväkodeissa on normaalioloissa hoidossa noin 1950 lasta.

Laine muistuttaa, että lapsensa kotihoitoon ottaneet huoltajat voivat anoa häneltä sähköpostitse (leena.laine@nurmijarvi.fi) maksuvapautusta joko koko ajalle 13. huhtikuuta asti tai yksittäisille päiville.

Asiakasmaksut hyvitetään maalis- ja huhtikuun kuukausimaksuissa.

Sekä kunta että valtioneuvosto ovat suosittaneet, että huoltajat ottaisivat lapsensa mahdollisuuksien mukaan kotihoitoon.

Kaikki Nurmijärven päiväkodit ovat kuitenkin toistaiseksi auki. Laine kertoo, että päiväkodeissa pyritään ehkäisemään koronaviruksen leviämistä muun muassa sillä, että päiväkotiryhmien koko on rajattu lähtökohtaisesti alle kymmeneen henkilöön. Lisäksi toiminnassa kiinnitetään erityistä huomiota hygieniaan ja siihen, etteivät ryhmät ole kosketuksissa muiden ryhmien kanssa.

– Perhepäivähoitajat on puolestaan ohjeistettu toimimaan nyt vain omassa kodissa ja sen lähialueilla ja välttämään väkijoukkoja, Laine selventää.

Alkuluokkien esioppilaat on puolestaan siirretty niin sanottuihin emopäiväkoteihin. Näitä ovat muun muassa Kirkonkylän päiväkoti, Haikalan päiväkoti, Perttulan päiväkoti ja Röykän päiväkoti.

Näidenkin ryhmien koko on rajoitettu lähtökohtaisesti alle kymmeneen esioppilaaseen.

Koulujen osalta lähiopetus on keskitetty viiteen eri kouluun: Kivenpuiston, Klaukkalan, Lukkarin, Rajamäen ja Seitsemän veljeksen kouluihin.

Poikkeustilanteen ajan lähiopetusta järjestetään huoltajan pyynnöstä vain 1.–3. vuosiluokan oppilaille, joiden huoltajat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisellä alalla sekä 1.–9. luokan erityisen tuen oppilaille

Nurmijärven kunnan sivistysjohtaja Tiina Hirvonen kertoo, että lähiopetuksessa on noin 120 oppilasta.

Näissä keskitetyissä kouluissa oppilaiden terveys ja hyvinvointi pyritään turvaamaan rajoittamalla ryhmien koko yhdeksään oppilaaseen ja yhteen opettajaan. Lisäksi ryhmät työskentelevät toisista erillään ja myös ruokailevat ja pitävät tauot erillään. Yhdessä koulussa on enimmillään noin 50 oppilasta ja heidän opettajansa. Lähiopetuksen koulupäivä alkaa kello 9 ja päättyy kello 13. Päivään sisältyy myös kouluruokailu.

Loput oppilaat opiskelevat etänä kotona ja muut koulut ovat kiinni. Etäopiskelussa noudatetaan oppilaan omaa lukujärjestystä. Sitä voidaan kuitenkin soveltaa tarpeen mukaan esimerkiksi taito- ja taideaineiden opiskelussa. Etäopiskeleville ei järjestetä kouluruokailua.

Oppilaat saavat etäopiskelua varten ohjeita opettajilta. Hirvosen mukaan kunnan opettajat ovat työskennelleet tämän viikon ajan etänä koulutiloissa ja todennäköisesti ensi viikon alusta alkaen etänä kotona.

Varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laine kehottaa huoltajia käsittelemään koronatilannetta kotona lasten kanssa. Siihen saa apua esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton, Unicefin tai Opetushallituksen sivuilta. Varhaiskasvatuksen kasvattajat käsittelevät tilannetta päiväkodeissa olevien lasten kanssa.