Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Makaronitehtaalla Hyvinkäällä painetaan töitä nyt kolmessa vuorossa – "Makaroni ja suomalainen vilja eivät ole loppumassa"

Koronavirustilanne on saanut ihmiset hamstraamaan elintarvikkeita. Uutiskuvissa on vilissyt näkymiä kauppojen tyhjistä hyllyistä.

Kaupaksi ovat käyneet erityisesti pitkään säilyvät tuotteet kuten jauhot ja makaroni.

Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Miska Kuusela lohduttaa, että syytä huoleen ei ole, sillä makaroni eikä suomalainen vilja ole loppumassa.

– Tehtaalla tehdään hommia nyt ympäri vuorokauden. Näin jatketaan niin kauan kuin sille on tilausta, hän kertoo.

Hyvinkäällä sijaitseva Myllyn Paras on Suomen suurin pastatehdas, joka tuottaa yli puolet Suomessa myytävästä pastasta. Normaalisti Hyvinkäällä tehdään 15 miljoonaa kiloa pastaa vuodessa. Myös jauhojen ja pakasteiden menekki on kasvanut 50 prosenttia normaalista.

Tuotanto myllyllä on nyt kaksinkertaistettu ja makaronia tehdään kolmessa vuorossa.

– Tilanne ei ole toistaiseksi vaikuttanut tehtaan työvoimaan. Aloitimme hygieniavarmistusten nostamisen jo viikkoja sitten, virallisia ohjeita edellä, Kuusela kertoo.

Kuuselan mukaan jo kolme viikkoa sitten näkyi ensimmäisiä merkkejä kysynnän kasvamisesta. Kauppojen hyllyt tyhjennettiin viime viikolla, joten toimitusketjun uudelleentäyttö tehtaalla, kaupan varastoissa ja myymälähyllyissä vie nyt aikaa. Rajoitusten ja etätyön takia kotona syöminen on nyt myös suositumpaa.

– Hamstraamisesta on hyvin vähän hyötyä hamstraajalle, mutta paljon häiriötä toimitusketjuun. Kotivaran tulisi olla kunnossa aina, ei vain erityistilanteessa, Kuusela toteaa.

Kuuselan mukaan Suomen ruokahuolto pystytään kyllä poikkeustilanteissa hoitamaan.

– Loppujen lopuksi kaikki on kiinni syksyn sadosta, eikä sitä mikään uhkaa. Ruokaa tulee maasta, sieltä se kaikki alkaa, hän toteaa.