Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumikengät säästävät luontoa – Nurmijärven Latu ja Polku kestävän kehityksen jäljillä

Kuluneen talven lumettomuudesta ovat kärsineet paitsi hiihtäjät myös lumikenkäilijät. Nurmijärven Latu ja Polku ry onkin nyt siirtynyt liikkumaan lumikengillä suolle. Samalla on havainnoitu, onko lumikenkäilyllä vaikutusta luontoon.

– Suosukset ja suokengät ovat suomessa olleet käytössä jo ammoisina aikoina. Sittemmin soita alettiin hyödyntää turpeen nostoon ja niitä kuivatettiin, jolloin tarvetta liikkumiseen erityisvälinein ei ollut, kertoo Nurmijärven Ladun ja Polun varapuheenjohtaja ja retkeilyjaoston vetäjä Keijo West

Viime vuosikymmenenä lumikengät ovat hänen mukaansa kehittyneet ja lumikenkäilyn harrastajamäärä lisääntynyt.

– Lumikengillä liikutaan lumella, mutta ne ovat myös mainiot välineet suolla liikkumiseen. Virossa usean luontoyrityksen ohjelmistoon kuuluukin lumettoman kauden suokenkäkävely. Suokenkäilyn tuotteistaminen on meneillään myös eri puolilla Suomea, ja sille uskotaan löytyvän markkinoita, West vakuuttaa.

Nurmijärven Latu ja Polku ry:n on järjestänyt vuosittain retkiä lähialueen soille. Yleensä ne on suoritettu normaaleina kävelyretkinä, mutta apuna on käytetty isosompaisia hiihtosauvoja. Suoretkien ovat ajoittuneet lähinnä keväälle sulan maan tai hankikannon aikaan. Nyt on välineiksi otettu lumikengät.

– Kuluvana talvena on kiinnitetty huomiota kestävään kehitykseen ja erityisesti siihen, jättävätkö lumikenkäilijät pysyviä jälkiä maastoon. Tähänastisten kokemusten perusteella lumikengillä kulkeva jättää lähes olemattoman jäljen suoluontoon, West sanoo.

Lumikenkien pohjassa olevien jääpiikkien ja ns. ”karhunkynnen” pelättiin nostavan sammalikkoa, mutta näin ei ole käynyt.

– Jäinen suopursuvarvikko saattaa valitettavasti katkeilla lumikenkäilijän kulkiessa, mutta sama käy myös ilman lumikenkiä kuljettaessa. Paksuun rahkasammalikkoon saappailla kulkija uppoaa ja jättää jäljen. Lumikenkä tasaa kuormitusta eikä uppoa, West kertoo.

– Vertailimme samaa reittiä lumikengillä ja ilman lumikenkiä kulkeneiden ryhmien jälkiä. Ilman lumikenkiä kulkeneiden reittiin muodostui selvä polku, mutta lumikenkäilijöiden jäljiltä näkyi vain muutamia katkenneita varpuja.

Lumikenkäilyyn soveltuvia soita löytyy Nurmijärveltä ja eteläisestä Suomesta runsaasti. Useimmissa kansallispuistoissa sallitaan liikkuminen lumisena aikana kaikkialla puiston alueella, mutta keväällä voi olla liikkumisrajoituksia.

– Liikkumisrajoitukset tuleekin ennen suolle menoa varmistaa kyseisen alueen säännöistä. Suolla voimme liikkua jokamiehen oikeudella, mutta liikkuessa tulee kunnioittaa luonnon pesimärauhaa ja maanomistajien yksityisyyttä.