Talosaunat suljetaan 50 000 asukkaalta Helsingissä tartuntariskin takia – "Toivottavasti pyykkitupaa saa käyttää jatkossakin"

Jukka Hämäläinen

Vuokranantaja Sato sulki tänään kokonaan omistuksessaan olevien asuntokohteidensa yhteiskäytössä olevat talosaunat ja niiden pesutilat.

– Konsultoimme terveydenhuollon ammattilaisia, ja he suosittelivat sulkemista, kun vielä ei varmasti tiedetä, miten virus leviää pinnoilla. Pelaamme varman päälle, yhtiön markkinointi- ja viestintäjohtaja MiiaEloranta perustelee.

– Olemme kansallisesti vakavassa tilanteessa, ja siksi meidänkin on hyödynnettävä käytettävissä olevat keinomme.

Tilanteen arvioinnissa ja päätöksenteossa vaikutti se, että yhteisissä peseytymistiloissa vallitsevat viruksille otolliset olot.

– On lämpöä ja kosteutta, ja ihmiset käyvät siellä peräjälkeen. Kyllä riski olisi näkemyksemme mukaan olemassa, Eloranta pohtii.

Saunominen ei ole suomalaisille puhdistautumista, vaan myös tapa rentoutua. Mietittekö kiellon mielialavaikutuksia?

– Totta on, että sauna on monelle suomalaiselle tärkeä rentoutumispaikka. Elämme kuitenkin hyvin poikkeuksellisia aikoja. Joudumme menemään terveys ja riskiryhmien huomiointi edellä, jotta säätyisimme vakavilta tapauksista.

– Heti kun riski pienenee ja saadaan siitä terveysviranomaisten linjaus, niin ilmoitamme taas saunojen avaamisesta, Eloranta lupaa.

Sato lupaa hyvittää asukkaille käyttämättä jäävien saunavuorojen maksut. Saunavuoron voi jättää maksamatta huhtikuusta alkaen. Kun saunat taas avataan, maksua ei peritä käyttöönottokuukaudelta eikä sitä seuraavalta kuukaudelta.

Kaikkiaan 50 000 asukkaan Satossa on paljon myös asuntoja, joissa on omat saunat.

Sato on neuvonut asukkaita välttämään myös muiden yhteisten tilojen käyttöä epidemian aikana. Porraskäytäviä yhtiö siivouttaa tehostetusti, erityisesti pintojen hygieniaan keskittyen.

– Kannattaa silti muistaa, että etenkin yleisten tilojen tarttumapinnoissa virusten esiintymisriski on aina olemassa.

Sen sijaan Eloranta kannustaa asukkaita auttamaan toisiaan, kunhan tartuntoja varotaan.

– Meillä on solidaarisuuden ilmapiiri ja naapureita halutaan auttaa. Nyt apua voivat tarvita etenkin yksin asuvat vanhukset.

Pikku Huopalahdessa Saton talojen naapurikummina toimiva MantiRaunio-Laineon saanut juuri tiedon talosaunan sulkemisesta.

– Onhan tämä vähän outoa, mutta tuskin se tässä tilanteessa sen kummemmin järisyttää. Meidän asukkailla ei edes ole kovin monta vakisaunavuoroa.

Rautio kertoo, että myös kerhohuoneiden osalta Sato toivoo, ettei niitä käytettäisi.

– Kerhohuoneen avain on minulla, joten täytyy sitten vain sanoa, että nyt ei onnistu.

Pyykkituvan käytöstä epidemian aikana Sato ei ole Raution mukaan ainakaan toistaiseksi antanut ohjetta.

– Se on meillä ahkerassa käytössä, ja toivottavasti sitä saa käyttää jatkossakin. Täytyyhän hygieniasta pystyä huolehtimaan koronankin aikana.

Rautio kertoo olleensa naapurikummi jo ennen kuin sellaiset virallisesti lanseerattiin.

– Olen talon ainut alkuperäinen asukas ja tunnen siksi hyvin ihmiset. Myös asukkaat tuntevat toisiaan paljon. Jeesaamme aina avun tarpeessa olevia. Se tulee luontevasti, hän vakuuttaa.

(19.3.2020 klo 8.25 Korjattu Manti Raunio-Laineen nimi.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 2. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 3. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 4. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 5. Lasten ja nuorten Märkiön yöleirit perutaan – "Sydän murtuu lasten puolesta"
 6. Hankkii väärillä henkilötiedoilla vuokra-asuntoja Helsingissä, vuokraa eteenpäin Facebookissa ja katoaa – Poliisi etsii espanjalaisena asunnonomistajana esiintyvää huijaria, joka on etsinyt asuntoja myös Tampereella ja Turussa
 7. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 8. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 9. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 10. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 11. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 12. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 13. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 14. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään
 15. Evan tutkimus: Enemmistön mielestä talouskriisi on yhtä tärkeä torjua kuin koronaviruksen leviäminenkin – Yrittäjät halukkaimpia tinkimään omista eduista yhteiseksi hyväksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.