Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elintarvikeketjujen johtajat rauhoittavat koronasta huolestuneita – "Ruoka ei Suomesta lopu, maltti on valttia"

Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli on ollut tyytyväinen siihen yhteistyöhön, jota eri kaupan alan tekijät ovat keskenään pystyneet toteuttamaan.

– Ensinnäkin valtavat isot kiitokset kaikille K-kauppiaille, jotka ovat joutuneet nopeassa ajassa selviämään hyvin poikkeuksellisesta tilanteesta. Samoin myös muulle teollisuudelle: tänään lauantaina tuli Embo- ja Emilia-papereita 1800 lavaa lisää wc-paperia jo aiempien jaettujen päälle. Se tarkoittaa 60 täysiperävaunurekkaa, tavaraa kyllä on.

Akseli on tyytyväinen siihen, että hankalasta tilanteesta huolimatta ennakointia ja varautumista on pystytty tekemään hyvissä ajoin.

– Ollaan nostettu ajoissa varmuusmarginaalia. Joissain tuotteissa, kuten wc- ja talouspaperi, on ollut valtava menekki, mutta myös lihassa on ollut melkoinen piikki. Paikalliset ja ketterät toimijat ovat osoittaneet voimaansa, sen on huomannut käytännössä miten arvokas asia on että on oma suomalainen elintarviketeollisuus.

Tulevat käänteet ovat Akselin mielestä osittain ennakoitavissa.

– Kun koulut ja työpaikat menevät kiinni, syöminen menee tietysti koko ajan enemmän kotiin. Perinteisempää ruokatarviketta menee sitten enemmän, myös valmisruokia ja perinteisiä ruokatuotteita, kuten jauhoja, pastaa, riisiä ja säilykkeitä. Siihen käänteeseen on jo varauduttu, Akseli sanoo.

Rauhoittavalla kannalla on myös Veli-Matti Liimatainen, HOK Elannon toimitusjohtaja.

– Ruoka ei Suomesta lopu. Saatavuushaasteita saattaa olla yksittäisissä tuotteissa, mutta pitäisi muistaa se että kyllä suomalainen ruokaketju toimii ja saadaan ruokaa kauppoihin. Tällainen hamstraus aiheuttaa jotain haastetta, mutta uskon että tilanne varmasti tasoittuu, Liimatainen sanoo.

– Maltti on valttia. Ihmiset saadaan ruokittua, kaikille varmasti ruokaa riittää, Liimatainen toteaa.