Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka viides tiekunta aktivoitumatta Nurmijärvellä

Kunnallistekniikan päällikkö Jyrki Meronen kertoo, että reilut 80 prosenttia aiemmin hoitosopimusten piirissä olleista tiekunnista on nyt aktivoitunut ja osa näistä on parhaillaan valmistelemassa järjestäytymiskokoustaan.

– Alle 20 prosenttia ei ole vielä osoittanut aktivoitumisen merkkejä tai kaikilta osin eivät halua aktivoitua.

Meronen muistuttaa, että ns. nukkuvat tiekunnat olisi hyvä saada heräämään ja toimimaan, jotta ko. tiekunnilla olisi edellytyksiä päästä kunnan yksityistieavustusten piiriin jatkossakin.

– Uuden yksityistielain mukaan kunta voi avustaa vain lain mukaisesti toimivia yksityisteitä (tiekuntia).

– Vain tiekunta ja sen valitsema hoitokunta/toimitsijamies voi käyttää virallista puhe- ja toimivaltaa yksityistiensä asioissa – eivät kiinteistön omistajat (yksityistien osakkaat, tieoikeuden haltijat) erikseen, Meronen kuvaa.

Hän kertoo, että käytännössä yksityistien tienpitäjä, eli tiekunta, on aiemmin voimassa olleen ja myös uuden yksityistielain mukaisesti vastuussa siitä, että tie pidetään lain tarkoittamassa kunnossa ja lain velvoitteet täyttyvät, eikä tien kunnosta aiheudu vaaraa tieosakkaille eikä muille tienkäyttäjille – riippumatta kunnan ja tiekunnan välisistä sopimuksista.

– Ensimmäiset konkreettiset ongelmat voivat aiheutua mm. syksyn vesi- ja lumisateista.

Meronen muistuttaa, että kunnalta on saatavissa neuvontaa ja apua tiekunnan herättämiskokoukseen.

– Kunnan kotisivuilla on kattava tieto- ja opastusaineisto yksityistieasioista sekä mm. kunnan yksityistieneuvojan yhteystiedot.

– Kunnan yksityistieneuvojan roolina on auttaa, neuvoa ja opastaa aktivoituvia tiekuntia kaikissa yksityistieasioissa. Hän on saanut tieisännöitsijän koulutuksen.