Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ei syytä siivoushysteriaan koronan takia – siivous maalaisjärkeä käyttäen riittää

Koronaviruksen torjunnan pelossa ei tarvitse käynnistää kotona mittavia siivousoperaatioita, vaan siivous maalaisjärjellä höystettynä on edelleenkin riittävä keino. Siivoaminen ei ole rakettitiedettä, kun käytössä on oikeat välineet ja hieman tietoa.

Kaikkein tärkeintä on se, että kaikki kotiutuvat perheenjäsenet pesevät ensimmäiseksi kätensä ennen muihin askareisiin ryhtymistä. Kädet on myös kuivattava hyvin puhtaisiin pyyhkeisiin.

Mikrobin voi siirtää kätensä välityksellä jopa seitsemälle eri henkilölle tai pinnalle.

– Ei ole aihetta hysteriaan, mutta jokainen voi tehostaa kotona normaalistikin tehtävää ylläpitosiivousta, sanoo puhtauspalvelualan opettaja Sirpa Laiho Keudasta.

Ylläpitosiivouksella tarkoitetaan päivittäin tai viikoittain tehtävää siivousta, jonka tavoitteena on säilyttää tietty puhtaustaso. Tässä siivouksessa pyyhitään pinnat ja estetään lian kerrostuminen.

– Puhtaasta siivousliinasta taitellaan aina puhdas kohta uudelle pinnalle, sillä ei ole tarkoitus siirtää likaa paikasta toiseen.

Laiho muistuttaa, että kädet pestään aina ennen työn aloittamista, ruoan käsittelyä ja kotiin lähtöä. Kaikille on selvää, että kädet pestään aina WC-käynnin päätteeksi, mutta monelta unohtuu, että käsiä on pestävä myös yskimisen, niistämisen, tupakoinnin, jätteiden ja siivousaineiden ja -välineiden käsittelyn jälkeen.

Lisäksi kädet pestään hiusten koskettelun, kampaamisen, syömisen ja juomisen jälkeen.

– Ja aina kun siirrytään työtehtävästä toiseen tai kädet ovat näkyvästi likaiset, sanoo Laiho ja kertoo esimerkin näkemästään huoltoasematyöntekijästä, joka myi kassalla kahvia ja pullaa, survaisi kädellään täynnä olevaa roskakoria, vei viereisen pöydän likaisen tarjottimen telineeseen ja nouti lopuksi tiskiltä asiakkaalle menevän ruoka-annoksen.

– Maailmassa pärjää hyvin ilman tiettyä osaamista, mutta ilman ruokaa ja hygieniaa ei pärjää meistä kukaan, sanoo Keudan puhtaus- ja kiinteistöalan koulutuksen tiimiesimies Tiina Joensuu.

Myös Joensuu korostaa säännöllisen ylläpitosiivouksen tärkeyttä ja maalaisjärjen käyttöä.

– Villakoirat pois lattioilta imuroimalla ja yläpölyt lamppujen päältä, hän ohjeistaa.

– Ja se käsien pesu sekä tietenkin huolellinen kuivaus. Käsipyyhkeitä kannattaa vaihtaa tiuhaan tahtiin, sillä kosteassa pyyhkeessä bakteerit pääsevät muhimaan.