"Esille nousi tilojen monikäyttöisyyden parantaminen" – Palveluverkkotyön linjaukset valtuustoon

Nurmijärven kunnan palveluverkkotyön ensimmäinen vaihe on valmistunut.

Tammi–helmikuussa aikana käynnissä olleen osallisuustyön pohjalta valmistellaan seuraavaksi viranhaltijatyönä esitys palveluverkkotyötä ohjaavista linjauksista. Valtuuston on tarkoitus päättää linjauksista 25. maaliskuuta.

– Kun palveluverkkosuunnitelmia ohjaavat linjaukset ovat selvillä, voidaan aloittaa varsinaisten palveluverkkosuunnitelmien laadinta, Nurmijärven kunta tiedottaa.

Kuntalaisilla, henkilökunnalla ja luottamushenkilöillä on mahdollisuus osallistua jälleen huhti­­­–toukokuussa.

Ensimmäiset palveluverkkosuunnitelmat pyritään saamaan valtuuston päätettäväksi kesäkuussa.

Nurmijärven kunnan asukkaat, luottamushenkilöt ja sivistys- ja hyvinvointitoimialan henkilökunta osallistuivat aktiivisesti palveluverkkotyön kehittämislinjausten ideointiin ja määrittelyyn tammi–helmikuussa.

– Kiitos kuntalaisten aktiivisuuden ja osallistumisen saimme käsityksen kuntalaisten näkemyksistä varhaiskasvatuksen, opetuksen ja vapaa-ajan palveluverkkoon ja paljon ideoita, joiden pohjalta voimme luoda linjauksia palveluverkon kehittämiseen.

– Kuntalaiset esimerkiksi nostivat esiin tilojen monikäyttöisyyden parantamisen, tekninen johtaja Jouko Lehtonen kommentoi kunnan tiedotteessa.

Asukkaille järjestettiin helmikuussa kolme työpajaa Kirkonkylällä, Klaukkalassa ja Rajamäellä. Työpajoihin osallistui noin 150 kuntalaista.

Työpajojen kanssa saman sisältöiseen Me tehdään Nurmijärvi -kehittämiskyselyyn kyselyyn vastasi 521 henkilöä, valtaosa naisia.

Kyselyssä tuli ilmi muun muassa se, että valtaosan mielestä päiväkotien tulisi sijaita oman kodin välittömässä läheisyydessä. Suuren osan (64,8 %) mukaan pienehköt, 3 tai 4 -ryhmäiset päiväkodit ovat suosituimpia.

Koulutuksen osalta vastaajat suhtautuivat suuriin yhteinäiskouluihin varsin kielteisesti. 34,3 prosenttia oli sitä mieltä, että suuremmat perusopetuksen yksiköt, kuten monisarjaiset yhtenäiskoulut, ovat huono asia. 34,7 prosenttia näki niissä enemmän huonoa kuin hyvää.

Myös alakoulujen ja yläkoulujen yhdistämiseen suhtauduttiin kielteisesti. Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että alakoulun ja yläkoulun opetus tulee järjestää omissa yksiköissään.

Alakoulut myös toivotaan ensisijaisesti lähipalveluina, yläkoulujen sijainnissa merkittävintä on hyvät kulkuyhteydet

Kyselyssä selvisi myös, että kampusajattelu jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Osa pitää niitä hyvänä ideana, osa taas tyrmää täysin.

Mikäli koulukampuksia tulisi, niissä voisi vastaajien mukaan sijaita myös mm. liikuntatilat, kerho- tai harrastetilat, nuorisotilat ja kirjasto.

Kyselystä kävi myös ilmi, että lukiokysymys jakaa edelleen mielipiteitä. Rajamäellä omaa toimipistettä pidetään erittäin tärkeänä, koko kunnan tasolla yksi kunnallinen lukio Kirkonkylässä saa enemmän kannatusta ja Klaukkalassa ajatellaan jopa, että pelkkä Arkadian yksityinen lukio voisi riittää.

Työpajojen ja kyselyn tulosten pohjalta laadittiin uusi arviointikysely. Siinä kuntalaisia pyydettiin priorisoimaan palveluverkkotyössä esiinnousseet varhaiskasvatuksen, opetuksen ja vapaa-ajan palveluverkkoon kohdistuvat kehittämistarpeet. Tähän kyselyyn saatiin 365 vastausta.

Tämän kyselyn mukaan tärkeimpänä asiana varhaiskasvatuksen palveluiden ja palveluverkon kehittämisessä tulevaisuudessa pidetään henkilöstöresurssien parantamista.

Koulun osalta tärkeintä kyselyn mukaan on tilojen terveellisyyden ja turvallisuuden vaarantaminen.

Lisäksi yli 40 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että koulutuspalveluista voitaisiin säästää lukion toimipisteiden yhdistämisellä. Saman verran oltiin sitä mieltä, että koulutuksesta ei saa tinkiä ja että tarvittaessa toiminnan rahoitus on turvattava verojen korottamalla.

Kunnan tärkeimpänä liikunta- ja ulkoilupaikkanan pidettiin kyselyssä uimahallia.

Jokaisessa päiväkodissa ja perhepäivähoitoryhmässä tehtiin 1–6-vuotiaiden lasten kanssa kasvuympäristöön liittyvä askartelutyö, jonka avulla lapset kertoivat esimerkiksi käsityksiään hyvästä päiväkodista. Esiopetuksen, perusopetuksen ja lukion oppilaat osallistuivat palveluverkkotyöhön Me tehdään Nurmijärvi -osallisuuspelien avulla.

Luottamushenkilöiden ja kunnan henkilökunnan näkemys palveluverkkotyöhön kerättiin työpajatyöskentelyn avulla. Henkilökunnalle pidettiin kolme työpajaa ja niihin osallistui 78 sivistys- ja hyvinvointitoimialan työntekijää. Luottamushenkilöille järjestettiin kaksi työpajaa: ensimmäinen Me tehdään Nurmijärvi -osallisuustyön ideoimiseksi ja toinen osallisuustyön tulosten läpikäyntiin. Molempiin työpajoihin osallistui noin 50 kunnan luottamushenkilöä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut