Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore kysely: Lasten saanti on vaikuttanut kielteisesti joka viidennen naisen työuraan

Lasten saannin vaikutuksista työuriin on naisilla selvästi kielteisempiä kokemuksia kuin miehillä.

Joka viides 18–35 -vuotias nainen on kokenut kielteisiä vaikutuksia työuraan, kun taas miehistä puolet vähemmän, eli kymmenen prosenttia, ilmenee tuoreesta kyselystä.

Keskusjärjestö STTK:n teettämään kyselyyn vastanneista viidennes on sitä mieltä, että lasten saannilla on ollut myönteisiä vaikutuksia työuraan.

Vain yhdeksän prosenttia vastaa, että lasten saanti on vaikeuttanut työuraa.

Lasten saannin myönteisinä vaikutuksina pidetään sitä, että lapsi auttaa jaksamaan, tuo motivaatiota, on tehnyt vanhemmasta paremman työntekijän ja antanut uusia näkökulmia työhön, toteaa STTK:n tiedotteessa johtaja Katarina Murto

– Naisista kuitenkin jopa kolmasosan mielestä uralla eteneminen on katkennut tai hidastunut. Lisäksi oman jaksamisen ja joustavuuden töissä koetaan vähentyneen, Murto sanoo.

Hänen mukaansa nämä osoittavat selvästi, että työelämän asenteiden on muututtava perheystävällisemmiksi.

– Työn ja perhe-elämän yhteensovittamista on edistettävä lisäksi lainsäädännöllä ja perhevapaauudistuksella.

Syntyvyyttä nostavat parhaiten vakituisten työsuhteiden lisääminen, osa-aikatyömahdollisuus pienten lasten vanhemmille, päivähoidon joustavuus ja etätöiden parantaminen, katsoo yli 80 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Naisista 90 prosenttia kannattaa osa-aikatyön lisäämistä pikkulapsivaiheessa ja miehistäkin 79 prosenttia. Eniten joustavuutta kaipaavat koulutetut.

Lasten päivähoidon hintaa alentaisi 73 prosenttia ja perhevapaita jakaisi tasaisemmin vanhempien kesken 68 prosenttia naisista ja 65 prosenttia miehistä.

STTK:n kyselyyn viime joulukuussa vastasi 3 022 henkilöä.