"Huumeita on helppo hankkia" – Nuorten huumeidenkäyttö huolestuttaa Nurmijärvellä

Nuorten huumeidenkäyttö huolestuttaa ja yleistyy Nurmijärvellä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli, Nurmijärven lähipoliisi Tiina Kuosa kertoo, että poliisin tietoon tuli Nurmijärvellä viime vuonna 86 huumausainerikosta, joiden epäilty on alle 21-vuotias.

Näistä huumausaineen käyttörikoksia oli 62, huumausainerikoksia 18 ja törkeitä huumausainerikoksia kuusi.

– Viime vuonna huumausaineen käyttörikoksesta oli epäiltynä kolme alle 15-vuotiasta. Alle 15-vuotias on lapsi, jonka paikka on aivan jossain muualla kuin käyttämässä kannabista, Kuosa napauttaa.

Vuotta aiemmin, vuonna 2018, alle 21-vuotiaita huumausainerikoksesta epäiltyjä oli Nurmijärvellä 69.

Viime vuonna Nurmijärvellä tehtiin Kuosan tietojen mukaan myös 136 12–17-vuotiasta koskevaa lastensuojeluilmoitusta, jonka pääsyynä oli päihteiden käyttö.

Kaikkiaan lastensuojeluilmoituksia tehtiin 1 239. Ilmoitukset koskivat 670 eri lasta.

– Rajamäen nuorten päihteiden käyttö näyttäytyy lastensuojelun tilastoissa suurempana kuin muut taajamat, Kuosa kertoo ja jatkaa itse olevansa huolissaan eniten Klaukkalan tilanteesta.

Lähipoliisi Kuosa puhui aiheesta viime torstaina Klaukkalassa järjestetyssä vanhemmuutta tukevassa tilaisuudessa, jonka aiheena oli nuorten päihteidenkäyttö.

Tilaisuudessa Kuosa halusi herätellä vanhempia muun muassa siitä, kuinka helppoa huumeiden hankkiminen Nurmijärvellä on.

Vuoden 2018 kouluterveyskyselyn mukaan 53 prosenttia yläkoululaisista, 59 prosenttia lukiolaisista ja 69 prosenttia ammattiin opiskelevista oli sitä mieltä, että huumeiden hankinta omalta paikkakunnalta on melko tai erittäin helppoa.

– Kannabiksen saaminen kylältä on siis helppoa. Jos vieressä oleva kaveri ei tiedä, niin sitä seuraava kyllä tietää, mistä sitä saa, Kuosa painottaa.

Juuri kannabis on se huume, jonka käytöstä nuoret useimmiten jäävät kiinni. Myöhemmin kuvioihin saattaa tulla mukaan esimerkiksi amfetamiini.

Myös erilaisten lääkkeiden käyttö on lisääntynyt nuorten keskuudessa. Osa saattaa varastaa kipu-, masennus- tai yskänlääkkeitä vanhempiensa lääkekaapista.

– Vanhempien kannattaakin tsekata oma lääkekaappi, myös isovanhempien lääkekaappi. Kannattaa tarkistaa, missä omat lääkkeet ovat ja jos ne ovat menneet vanhoiksi tai niille ei ole käyttöä, niin hävittää ne oikealla tavalla.

Huumekauppa on myös Nurmijärvelläkin muuttamassa muotoaan ja tapahtuu yhä enemmän verkossa.

Poliisin mukaan juuri nettikauppa on madaltanut keskivertonuorten kynnystä hankkia huumeita: nämä nuoret eivät välttämättä ostaisi huumeita kadulta, koska se olisi liian pelottavaa ja vaatisi vaivannäköä.

– Nuoret ovat sanoneet, että huumeiden tilaaminen on yhtä helppoa kuin mistä tahansa nettikaupasta, kuten Zalandosta, tilaaminen, Kuosa tietää ja jatkaa:

– Netistä ei tosin koskaan tiedä mitä tilaa, keneltä tilaa ja mitä saa.

Kuosa kehottaakin vanhempia olemaan valppaina. Nuoren huumeidenkäytöstä voivat viestiä esimerkiksi lisääntynyt rahantarve, oppimis- ja keskittymisvaikeudet, muutokset käytöksessä, verestävät silmät, kodista löytyvät käyttövälineet tai esimerkiksi lisääntyvät poissaolot koulusta.

– Jos koulusta ilmoitetaan, että nuori on lintsannut, siihen kannattaa tarttua heti ja miettiä, mikä voi olla syynä.

– Kannattaa myös tarkistaa, ettei nuori pääse vanhemman tunnuksilla kuittaamaan poissaoloja.

Outo, makea haju voi puolestaan paljastaa kannabiksen käytön.

– Se ei lähde pois vaatteista, vaikka laittaisi pullon huuhteluainetta. Haju tarttuu myös hiuksiin ja pysyy niissä niin kauan, kunnes hiukset leikataan.

Kuosa muistuttaa myös, että jo nuoren huumeidenkäyttöepäilyyn kannattaa suhtautua vakavasti.

– Jos vanhemmalle kerrotaan, että nuori on havaittu huolestuttavassa porukassa, niin tieto kannattaa ottaa vastaan ja ruveta möyhimään, tutkimaan, haistelemaan ja viedä lapsi vaikka huumetestiin, Kousa kannustaa.

Valitettavan usein vanhemmat eivät kuitenkaan puutu tilanteeseen. Kuosan mukaan moni huoltaja ajattelee, että tilanne menee itsestään ohi tai että poliisin liittäminen asiaan vaarantaa lapsen tulevaisuuden.

Tärkeää olisi kuitenkin puuttua varhaisessa vaiheessa.

– Kun nuori täyttää 18 vuotta niin hän on vastuussa itse itsestään. Silloin hän voi jo itse päättää, ottaako apua vastaan vai ei, Kuosa muistuttaa.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut