K-60-tapahtumat kuljettavat menneeseen – aiheina Sääkshovin tanssilava ja keskiuusmaalaiset kartanot

Suositut K-60 –tapahtumat kuljettavat maaliskuussa menneeseen. Pääkirjastossa ja Klaukkalan kirjastossa kuullaan yrittäjä Marjut Jokisen kertomana keskiuusimaalaisten kartanoiden historiasta ja merkityksestä.

Rajamäen kirjastossa taas uppoudutaan kesäisiin tanssilavamuistoihin, kun Sääkshovin tanssilavan menneisyyttä selvittäneet ja tallentaneet Juha Rönkkö ja Juhani Lehtiranta kertovat Sääkshovi-verkkosivustostaan.

Pitkän linjan matkailualan ammattilaisen, Marjut Jokisen Kartanomatkat -yritys on luotsannut matkailijoita Uudellamaalla pian kahden vuosikymmenen ajan. Jokinen tuntee keskiuusimaalaiset kartanot hyvin. Monella kauniilla kartanomiljööllä on takanaan jopa satojen vuosien vaiheikas historia, ja ne ovatkin usein alueensa rakennushistorian helmiä.

Kartanot vaikuttivat omaan ympäristöönsä vahvasti: niiden maaomistukset taloineen ja torppineen olivat yleensä huomattavia. Kartanot olivat usein edelläkävijöitä erityisesti rakentamisessa, puutarhan hoidossa ja tapakulttuurissa. Kartanoissa myös kehitettiin maanviljelysmenetelmiä ja tuotiin maahan uusia viljelylajikkeita ja -tekniikoita.

Sääksjärven rannalla oli tanssittu avolavalla jo 1930-luvulla. Vuonna 1955 valmistui paikallisten urheiluseurojen yhteistyönä tanssilava, joka sai pian nimekseen Sääkshovi.

Lavasta tuli suosittu tanssipaikka, jossa esiintyivät valtakunnan ykkösartistit. Tanssilavasta ympäristöineen muodostui rajamäkeläisten ja lähialueen teini-ikäisten ja nuorten aikuisten kesäisten viikonloppujen keskeinen kokoontumispaikka.

Juha Rönkkö ja Juhani Lehtiranta ovat keränneet paljon arvokasta aineistoa ja muistitietoa Sääkshoviin liittyen. Rajamäen tapahtumassa kuullaan näiltä itsekin lavalla aikaa viettäneiltä muun muassa lavan historiasta, esiintyjistä ja tietojen keräämisestä.

K-60: Muistojen Sääkshovi Ti 10.3. klo 15 Rajamäen kirjasto, Kiljavantie 1, Rajamäki.  K-60: Kiehtovat kartanot Ti 17.3. klo 15 Klaukkalan kirjasto, Kuonomäentie 2, Klaukkala.  Tapahtumiin on vapaa pääsy. Lisätiedot www.nurmijarvi.fi/museo 

Lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut