Rudus Oy haluaa poiketa noron vaarantamiskiellosta – ympäristölautakunta kaipaa lisäselvityksiä

Rudus Mäntymäki sijaitsee Hämeenlinnantien varressa Palojoella. Riikka Laine
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan mielestä Rudus Oy:n hakemus noron vaarantamiskiellosta poikkeamiseen vaatii täydennystä. Lautakunta antoi 14. huhtikuuta Etelä-Suomen aluehallintovirastolle asiaa koskevan lausunnon.

Rudus Oy:llä on vireillä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksessa maa-aines- ja ympäristöluvat Nurmijärven Palojoella sijaitsevalle Mäntymäki-nimiselle kiinteistölle. Ottamisalue laajenee koilliseen ja pohjoiseen.

Louhinta-alueen laajentaminen pienentää 60 prosentilla kiinteistöltä lähtevän noron valuma-aluetta. Noron alaosassa on paikallisesti arvokas Haapalanmäen puronvarsilehto.

Palojoen yleiskaavan luontoselvityksen mukaan kohde on myös vesilain tarkoittama arvokas pienvesi. Lupakäsittelyyn antamassaan lausunnossa Uudenmaan ely-keskus on katsonut, että ennen maa-aines- ja ympäristölupien käsittelyä Rudus Oy:n on haettava poikkeamista luonnontilaisen noron vaarantamiskiellosta.

Ympäristölautakunnan mielestä Ruduksen lupahakemus ei ole riittävä noron edustavuuden arvioimiseksi. Noron vesimäärästä nykytilanteessa ei myöskään ole esitetty luotettavaa tietoa, eikä arviota vesimäärän muutoksista erilaisissa sadantatilanteissa.

Lautakunta pitää myös hakemuksen luontotietoja puutteellisina.

Mäntymäki-kiinteistöllä on myös maa-ainesten ottamisalueesta pohjoiseen Etelä-Suomen aluehallintoviraston luvittama puhtaiden maiden maankaatopaikka sekä betonin ja tiilen kierrätysalue.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut