Tietojenkalasteluviestejä poliisin nimissä – "Pankkitilillesi on murtauduttu ulkomailta käsin"

Itä-Uudenmaan poliisin nimissä on tällä viikolla lähetetty tekstiviestinä ja sähköpostina tietojenkalasteluviestejä. Viesteissä vastaanottajalle on kerrottu, että hänen pankkitililleen on murtauduttu ulkomailta käsin, ja että poliisi pyytää lähettämään pankkitilin tunnukset ja tunnuslukutaulukon poliisi.fi -päätteiseen sähköpostiosoitteeseen, Itä-Uudenmaan poliisin tiedotteessa kerrotaan.

– Huijarit ovat ilmeisesti käyttäneet tekaistuja poliisi.fi-sähköpostiosoitteita. On jälleen muistutettava painokkaasti, että poliisi, luottokorttiyhtiöt ja pankit eivät koskaan lähetä tällaisia viestejä asiakkailleen. Näin ei toimita myöskään puhelimessa, rikoskomisario Mikko Minkkinen sanoo.

– Jos sinulta jollakin tavalla tiedustellaan netissä tai puhelimessa verkkopankkitunnuksia, pankki- tai luottokortin numeroa ja kortteihin liittyviä käyttäjätunnuksia tai tilinumeroasi, niin vastaus on aina ehdoton ei, Minkkinen neuvoo.

Tietojenkalastelurikollisuus eli ns. phishing toimii siten, että sähköpostiviestit tai tekstiviestit naamioidaan näyttämään tunnettujen yritysten tai viranomaisten asiakaspalveluviesteiltä, tiedotteessa kerrotaan.

– Tietojenkalasteluviestit on kirjoitettu siten, että vastaanottaja aktivoituu itse ja antaa salaisena pidettävät tiedot rikollisille. Tietojen tarvetta perustellaan esimerkiksi tunnustesi päivittämistarpeella tai sillä, että pankkitilillesi on murtauduttu kuten näissä edellä kuvatuissa tapauksissa, Minkkinen kertoo.

Tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien tietoturva kannattaa myös muistaa pitää kunnossa.

– Päivitä laitteittesi sovellutukset ja ohjelmat. Kun käytät verkkopankkiasi, tee se vain turvallisella nettiyhteydellä (https://...). Älä avaa verkkopankkia sähköpostissa olevan linkin kautta. Jos verkkopankkisi tuntuu oudolta eli et pääse esimerkiksi katsomaan tilitapahtumia tai tekemään maksuja, niin sulje istunto ja ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun, Minkkinen opastaa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut