Kun 7.-luokkalaisesta tuli huumeiden käyttäjä – äiti kertoo perheensä tarinan varoittaakseen muita

Päihteet: Sari Kemppaisen poika aloitti huumeiden käytön 7. luokalla. Puhumalla aiheesta Kemppainen haluaa auttaa muita.

Nurmijärveläinen Sari Kemppainen toivoo, että huumeita käyttävien nuorten vanhemmat verkostoituisivat entistä paremmin Nurmijärvellä.

Hän tietää, mistä puhuu, sillä on seurannut vuosien ajan vierestä poikansa huumeiden käyttöä.

Kemppaisen poika oli seitsemännellä luokalla, kun hänen huumeiden käyttönsä selvisi vanhemmille. Tilanne alkoi valjeta, kun pojan huoneessa leijaili makean pistävä tuoksu.

– Kysyin asiasta ja poika sanoi, että olen vaihtanut huuhteluainetta, Kemppainen muistelee.

Koska haju jäi vaivaamaan, rohkaistui Kemppainen soittamaan Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vanhemmalle konstaapelille, lähipoliisi Tiina Kuosalle, joka esitti huolensa tavattuaan äidin ja pojan kasvotusten.

Kemppainen otti huolen vakavasti ja oli yhteydessä lastensuojeluun, josta sai kestolähetteen huumeseuloihin terveyskeskukseen. Heti ensimmäinen näyte oli positiivinen. Huoneessa leijaillut haju osoittautui kannabikseksi.

– Toki ensimmäinen ajatukseni oli, että en voi olla lastensuojeluun yhteydessä, ettei pojalle tule lastensuojelumerkintää. Onneksi isäntä sanoi, että en voi ajatella noin.

Kemppainen tietääkin, että moni ei halua uskoa huumeongelman kohtaavan omaa perhettään. Moni myös hyssyttelee tai yrittää selvittää asiat oman perheen kesken.

– Tällaiset ajatukset täytyy työntää sivuun, hakea apua ja ajatella oikeasti nuoren parasta. Lastensuojelu on hyvä apu. Kukaan ei ole huono vanhempi sen takia, jos on lastensuojeluun yhteydessä, hän painottaa.

Kemppaisen poika sijoitettiin vuodeksi lastensuojeluyksikköön. Sieltä päästyään tilanne vaikutti parantuneen.

Tämän jälkeen poika aloitti opinnot ammatillisessa oppilaitoksessa, jossa huumeidenkäyttö jälleen jatkui. Koululta tuli viestiä, ettei koulunkäynti kiinnosta eivätkä opinnot etene.

– Aina kannattaa ottaa vakavasti ulkopuolelta, kuten koulusta tai toiselta vanhemmalta, tulevat vinkit ja huolet.

Koululta tulleen huolen seurauksena poikaa käytettiin jälleen huumetesteissä.

– Tulokset olivat negatiiviset, koska poika onnistui huijaamaan niissä.

Lopulta tilanne kärjistyi, kun poika soitti sekavana keskellä koulupäivää Klaukkalasta, vaikka hänen olisi pitänyt olla koulunpenkillä.

– Lähdin heti hakemaan häntä kotiin. Poika oli aivan sekaisin, silmät pyörivät kuin seinäkello, Kemppainen muistelee.

 Etsimme häntä karkureissun aikana välillä yötä päivää. Ihmiset, jopa toiset vanhemmat, majoittivat meidän nuorta kotonaan.

Sari Kemppainen

Kotiin päästyään äiti otti yhteyttä lastensuojeluun, mutta ei ehtinyt saada apua, kun poika yllättäen karkasi ikkunasta. Karkureissu kesti kaksi kokonaista kuukautta.

Lopulta vanhemmat löysivät poikansa yksityisasunnosta Nurmijärveltä. Hänet otettiin kiinni ja toimitettiin jälleen lastensuojelulaitokseen.

– Etsimme häntä karkureissun aikana välillä yötä päivää. Ihmiset, jopa toiset vanhemmat, majoittivat meidän nuorta kotonaan, Kemppainen kertoo hämmästellen.

Päihteisiin koukkuun jäänyt poika karkasi useita kertoja myös lastensuojelulaitoksesta. Välillä hän löytyi tajuttomana Helsingistä, mutta pääasiassa hän pyrki aina Klaukkalaan.

Sari Kemppainen onkin vuosien saatossa nähnyt nuorten huumeongelman todellisen luonteen Nurmijärvellä ja ennen kaikkea Klaukkalassa.

– Täällä on tiettyjä paikkoja ja asuntoja, joihin huumeidenkäyttö on pesiytynyt. Näissä asunnoissa on kolmekymppisiä, lähes täysi-ikäisiä nuoria ja alle 15-vuotiaita lapsia – sekä tyttöjä että poikia, hän kertoo havainnoistaan.

"Huumeita on helppo hankkia" – Nuorten huumeidenkäyttö huolestuttaa Nurmijärvellä

Kuluneet vuodet ovat olleet rankkaa aikaa koko perheelle. Kemppainen kertoo vanhempien selvinneen ennen kaikkea vahvan tukiverkostonsa avulla.

– Ystävien ja perheen tuki on se, jolla olen selvinnyt ja jaksanut eteenpäin. Olen voinut jakaa asioita luottoystävieni kanssa.

Kemppaisen suurena toiveena on, että huumeita käyttävien nuorten vanhemmat verkostoituisivat paremmin Nurmijärvellä. Kaikilla ei ole samanlaista tukiverkostoa takanaan kuin hänellä.

Kemppaisen mukaan tarvetta olisi esimerkiksi jonkinlaiselle vanhempien omalle WhatsApp-ryhmälle, jossa voisi keskustella sekä pyytää ja saada apua.

– Tällainen ryhmä olisi hyvä olla olemassa, josta vanhemmat voisivat saada toisiltaan neuvoja. Jos nuori on esimerkiksi lähtenyt ilman lupaa kotoa, niin toinen vanhempi on esimerkiksi saattanut nähdä hänet tai toinen vanhempi osaa auttaa, miten tilanteessa pitäisi toimia.

Kun on ongelma, niin siihen pitäisi näkyvästi tarttua. Se hankaloittaisi myös nuorten touhuja. Jos vaan hyssytellään ja piilotellaan, niin ongelmat vyöryvät eteenpäin.

Sari Kemppainen

Kemppainen painottaa, että poliisi ja lastensuojelu ovat viranomaistahot, joiden puoleen tulee kääntyä. Monesti eteen tulee kuitenkin tilanteita, jolloin kaipaa tukea toiselta samassa tilanteessa olevalta vanhemmalta.

Kemppaisen mukaan tärkeää olisi myös se, että vanhemmat taistelisivat nuorten huumeongelmaa vastaan entistä näkyvämmin.

– Kun on ongelma, niin siihen pitäisi näkyvästi tarttua. Se hankaloittaisi myös nuorten touhuja. Jos vaan hyssytellään ja piilotellaan, niin ongelmat vyöryvät eteenpäin.

Kemppainen on kiertänyt puhumassa Elämäni Sankarit ry:n tilaisuuksissa nuorten huumeiden käytöstä läheisen näkökulmasta. Hän puhui aiheesta myös Klaukkalassa kuukausi sitten järjestetyssä päihdeillassa.

Puhumalla aiheesta hän haluaa auttaa muita samassa tilanteessa olevia.

– Mielestäni ongelmalle pitää antaa kasvot. Liian moni on hiljaa ja vaikenee. Jos voin pelastaa yhdenkin nuoren päihdeongelmalta avaamalla omaa elämääni ja tilannettani, niin olen tehnyt hyvän työn.

Entä oman lapsen tilanne?

Kemppainen kertoo pojan täyttävän pian 18 vuotta. Hän ei ole enää sijoitettuna lastensuojeluyksikköön.

– Poika yrittää olla tällä hetkellä päihteetön. Yritys on kova. Lisäksi hänelle on tarjottu lastensuojelun taholta jälkihuoltoa, mutta on pojasta itsestään kiinni, ottaako hän sitä vastaan vai ei.

– Luovuttaa ei kuitenkaan koskaan saa, hän kiteyttää.

Nuorten tyttöjen raju ryyppääminen lisääntynyt – "Viinapullo puoliksi kaverin kanssa"

Läheiset

Klaukkalaan suunnitteilla vertaistukiryhmä

Nurmijärvellä ei ole toistaiseksi järjestetty huumeidenkäyttäjien läheisille tarkoitettuja vertaistukiryhmiä.

Lähimmät ryhmät ovat olleet esimerkiksi Irti Huumeista ry:n läheisryhmät Vantaalla Tikkurilassa ja Hyvinkäällä sekä Kondis ry:n läheisten vertaistukiryhmät Järvenpäässä ja Vantaan Nikinmäessä.

Monet vanhemmat ovat kuitenkin toivoneet, että myös Nurmijärvellä olisi huumeidenkäyttäjien läheisille oma, paikallinen vertaistukiryhmänsä. Toive nousi esille myös helmikuun lopussa Klaukkalassa järjestetyssä päihdeillassa.

Nurmijärven kunnan nuorisopäällikkö Merja Winha-Järvinen kertoo, että Nurmijärvelle on vihdoin ryhdytty suunnittelemaan omaa vertaistukiryhmää. Se on tarkoitus perustaa Klaukkalaan.

Winha-Järvisen mukaan asiaa on valmisteltu yhdessä Kondis ry:n, Nurmijärven seurakunnan erityisnuorisotyön ja Nurmijärven kunnan nuorisopalveluiden kanssa.

Ryhmän perustaminen on kuitenkin viivästynyt suunnitellusta koronavirustilanteen takia.

– Olemme valmiita aloittamaan kasvokkain kokoontuvan huumeidenkäyttäjien läheisten vertaistukiryhmän heti, kun tämä koronaepidemia on hellittänyt.

– Ennen ryhmän aloittamista meihin kondislaisiin voi olla yhteydessä puhelimitse, Facebookista tai sähköpostilla, Kondis ry:n puheenjohtaja Jukka Riipinen kertoo.

Lisätietoja toiminnasta ja yhteystiedot löytyvät yhdistyksen Facebook-sivustolta osoitteesta www.facebook.com/kondisry.

Irti huumeista ry:n ja Kondiksen muualla toimivat läheisryhmät ovat niin ikään nyt tauolla koronavirustilanteen takia. Irti Huumeista ry:n valtakunnallinen läheisryhmä kokoontuu poikkeusaikana verkossa joka toinen tiistai. Seuraavat kokoontumiset ovat 14. huhtikuuta ja 28. huhtikuuta. Lisätiedot ja ohjeet löytyvät yhdistyksen verkkosivuilta (irtihuumeista.fi).

Kondis ry:n Facebook-sivun kautta voi puolestaan pyytää päästä jäseneksi käyttäjien läheisten yksityiseen Facebook-ryhmään.

Paikallisryhmien lisäksi tukea ja keskusteluapua on tarjolla läheisille myös muun muassa Irti huumeista -tukipuhelimessa, joka tarjoaa tukea, keskustelukumppania ja tietoa liittyen huumekysymyksiin. Lisäksi myös Irti Huumeista ry:llä on Facebookissa suljettuja FB-vertaistukiryhmiä läheisille. Omat ryhmänsä on vanhemmille, sisaruksille ja puolisoille.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut