Toiko posti sinulle edellisen asukkaan laskun? Näin oikeasti kuuluu toimia

Kirjepostia jakavia jakeluyhtiöitä on Suomessa jo 15. Jakeluvirheen sattuessa kirjeen jakelijan tunnistaa merkinnästä kirjekuoressa.

Postin kirjelaatikoihin laitetaan joka viikko tuhansia toisen jakeluyhtiön väärin jakamia lähetyksiä. Jussi Vehkasalo

toimitus

Monelle postinsaajalle on edelleen uusi asia, että postia jakavat muutkin yhtiöt kuin Posti. Tämän ilmenee siitä, että kuluttajat palauttavat Postille keltaisiin kirjelaatikkoihin viikoittain tuhansia vääriin osoitteisiin jaettuja kirjeitä, jotka todellisuudessa ovat olleet muiden jakeluyhtiöiden jakamia.

– Postiin on palautettu tänä vuonna jo lähes 100 000 virheellisesti jaettua lähetystä, jotka ovat olleet muiden kuin Postin jakamia. Näissä tapauksissa vastuu virheestä kuuluu aina jakelusta vastaavalle jakeluyhtiölle. Väärin jaetut kirjeet olisi pitänyt palauttaa suoraan jakelusta vastaavalle jakeluyhtiölle eikä Postille, korostaa Postin kirje- ja markkinointipalveluista vastaava Kaj Kulp

Kilpailu postinjakelussa on nykyisin vapaata aiempien postilain muutosten myötä ja alalle tulon kynnys on matala

Postilain mukaan kunkin postiyrityksen on järjestettävä palvelu virheellisesti jakamiensa lähetysten palauttamista varten. Jos asukas saa Postin jakaman kirjeen, joka on tarkoitettu jollekin muulle henkilölle, kuten esimerkiksi edelliselle asukkaalle, lähetyksen päälle voi kirjoittaa "jaettu väärin" ja palauttaa se lähimpään Postin kirjelaatikkoon. Tällöin Posti toimittaa sen oikeaan osoitteeseen. Väärin jaettua kirjettä ei saa avata tai hävittää.

Muiden jakeluyhtiöiden väärin jakamia lähetyksiä ei sen sijaan pidä laittaa Postin kirjelaatikoihin, vaan noudattaa kyseisen jakeluyhtiön palautusmenettelyä.

Jakelun suorittaneen jakeluyhtiön voi tarkistaa kirjekuoressa olevasta tunnuksesta

Postilaki edellyttää, että postiyrityksen on merkittävä lähetyksensä siten, että ne ovat tunnistettavissa ja erotettavissa muiden postiyritysten vastaavista lähetyksistä. Kirjeissä onkin aina jakelijan tunnus, josta erottaa mikä yritys vastaa jakelusta. Postin tunnus yrityskirjeissä on Posti Oy ja PRIORITY, ECONOMY tai POSTI GREEN.

Kirjepostin jakelussa vallitsee vapaa kilpailu.Yrityskirjeitä eli sopimusasiakkaiden lähettämiä kirjeitä – esimerkiksi laskuja - jakaa Postin ohella 14 muuta jakeluyhtiötä eri puolella Suomea. Nämä 14 yhtiötä jakavat kirjepostia sanomalehtien varhaisjakelualueilla sanomalehtien jakelun yhteydessä yöaikaan, kun taas Posti jakaa kirjeet päiväjakelussa.

– Kilpailu postinjakelussa on nykyisin vapaata aiempien postilain muutosten myötä ja alalle tulon kynnys on matala, korostaa Kulp.

Posti jakaa kirjeitä koko maassa

Näin tunnistat, mikä jakeluyhtiö on jakanut kirjeesi

Jakelun suorittaneen jakeluyhtiön voi tarkistaa kirjekuoressa olevasta tunnuksesta

Postin jakamissa yrityskirjeissä lukee Posti Oy sekä tunnus PRIORITY tai ECONOMY tai POSTI GREEN.

Lähde: Posti Group

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.