Lopettaako tämä aloite häkkikanalat Suomesta? – "Moni eläin ei mahdu edes kääntymään paikallaan"

Jari Pietiläinen

Euroopanlaajuinen kansalaisaloite tuotantoeläinten häkkikasvatuksen lopettamiseksi avataan tänään. End the Cage Age -kansalaisaloitteen tavoitteena on lopettaa ruoan tuotannossa käytettävien eläinten kasvattaminen häkeissä koko Euroopassa.

Suomessa kansalaisaloitteesta vastaa Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY.

SEY muistuttaa, että sadat miljoonat eläimet Euroopassa viettävät koko elämänsä häkissä. Liitto korostaa, että eläimen hyvinvoinnille on ensisijaisen tärkeää, että se saa toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. Häkeissä eläinten käyttäytymistarpeet eivät pääse toteutumaan.

– Häkkejä käytetään edelleen laajamittaisesti muun muassa kananmunantuotannossa, sikaemakoilla ja lihakanien tuotannossa. Häkit rajoittavat eläinten normaalia käyttäytymistä erittäin paljon. Monet eläimet eivät mahdu edes kääntymään paikallaan, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

– Häkkien käyttö eläintuotannossa aiheuttaa eläinten hyvinvoinnille vakavaa haittaa. Häkkejä käytetään edelleen taloudellisen voiton maksimoimiseksi, vaikka myös vapaampia ja tuotannon kannalta toimivia kasvatusmenetelmiä on olemassa.

Yli 120 ympäristö- ja eläinsuojeluorganisaatiota ympäri Euroopan on mukana kansalaisaloitekampanjassa, joka pyrkii keräämään vähintään miljoona allekirjoitusta tuotantoeläinten häkkikasvatuksen lopettamiseksi.

Kansalaisaloitekampanja kerää EU-kansalaisten allekirjoituksia vuoden ajan. Mikäli kampanja onnistuu tavoitteessaan, sillä on SEY:n mukaan mahdollisuus muuttaa ratkaisevasti ruoantuotantojärjestelmää ja parantaa miljardien tuotantoeläinten olosuhteita.

Kansalaisaloite löytyy tämän linkin takaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.