Joko olet maistanut legendaarisia Olavi Virran lihapullia? Resepti on tässä

RUOKA Laulaja-legendan elämästä kertovan elokuvan ennakkonäytöksissä nautittiin hänen suosikkiruokiaan.

Ruoanlaitto oli Olavi Virran suuri intohimo. Erityisen kuuluisa hän oli lihapullistaan, mistä kerrotaan juontuvan kutsumanimen Laulava Lihapulla. Olavi Virran jäämistöstä löytyi kenkälaatikollinen reseptejä, jotka hänen poikansa Pauli Virta antoi koota ruokakirjaksi.

Crista Lassfolk-Feodoroff

Elokuvan ja illallisen yhdistäminen toteutettiin Suomessa tiettävästi ensimmäisen kerran elokuussa, kun Mäntän Klubilla pääsi katsomaan Olavi Virta -elokuvan ennakkonäytöksiä ja syömään samalla laulajalegendan lempiruokaa.

Elokuva kertoo Suomen kaikkien aikojen suosituimmasta laulajasta. Miehestä, joka nousi köyhyydestä huipulle ja Suomen kansan rakastamaksi esiintyjäksi, ja joka menetti lopulta kaiken muun, paitsi ainutlaatuisen äänensä.

Timo Koivusalon ohjaama elokuva saa ensi-iltansa lokakuussa. Pääosaa eli Olavi Virtaa esittää näyttelijä Lauri Tilkanen

Olavi Virta oli myös intohimoinen kulinaristi ja lahjakas kotikokki.

Hänen elinaikanaan harva tiesi laulajan gastronomisesta ulottuvuudesta. Siihen on kuitenkin voinut tutustua postuumisti, koska taiteilijan suosikkiohjeet kerättiin yksiin kansiin kirjassa Keittiötango - Olavi Virran kootut herkut

Kirjan taustavaikuttajana toimi laulajan poika Pauli Virta, joka ymmärsi isänsä pahvilaatikkoon keräämien reseptien arvon ja toteutti hänen unelmansa omasta keittokirjasta.

Varsinaisen teoksen kokosivat Eila Pethman ja Maija Sohlman, jotka valikoivat ohjeista yli seitsemänkymmentä ateriakokonaisuutta. Kirja ilmestyi vuonna 1990 (Tammi) ja siitä otettiin uusintapainos vuonna 2005.

Kirjan mukaan Olavi Virran 1950-luvun keittiössä oli sellaisia koneita ja laitteita, joista syrjäkylissä ei osattu edes haaveilla. Reseptitkin osoittavat kiitettävää ennakkoluulottomuutta ja kokeilunhalua.

Voi hyvin käydä vielä niin, että Olavi Virta -elokuvan myötä kirjasta otetaan kolmas painos.

Laulajan suosikkiruoista kootun menun toteutti elokuvan ennakkonäytöksissä keittiömestari, ravintola-alan yrittäjä ja ruokakirjailija Antti Vahtera Tarjolla oli muiden muassa jääkellarin lohta, ravistettuja tillikurkkuja, herkkutatti-cappuchinoa, lihapullia, juustoja ja herrasväen jälkiruokaa. Elokuvaillallinen oli osa Food & Art 2018 -ruokailufestivaalia, joka järjestettiin nyt viidennen kerran.

Food Camp Finland Oy:n organisoimassa tapahtumassa on tapana syödä, juoda sekä nauttia taiteesta ja kauniista Suomen luonnosta.

Elokuvan ja illallisen yhdistelmä tarjoiltiin nyt ensimmäisen kerran, mutta ei viimeisen.

– Saimme tästä niin poikkeuksellisen paljon hyvää palautetta, että tulemme varmasti tekemään vastaavia tapahtumia myös jatkossa, projektijohtaja Maarit Kivilahti kertoo.

Hän kehuu Olavi Virta -elokuvaa vuolaasti ja kertoo katsoneensa sen Mäntässä kolme kertaa.

– Todella koskettava elokuva, aivan mieletön. Olavi Virran tarinan lisäksi se on hieno ajankuva, jota suosittelen lämpimästi aivan kaikille.

Olavi Virta

Oskari Olavi ”Ola” Virta (vuoteen 1926 Ilmén, 27. helmikuuta 1915 Sysmä – 14. heinäkuuta 1972 Tampere) oli laulaja, näyttelijä ja yksi Suomen eniten levyttäneistä artisteista.

Levytti vuosina 1938–1966 yhteensä 601 laulua, joista tangoja on 136. Virta esiintyi myös suomalaisissa elokuvissa.

Sai uransa aikana kolme kultalevyä kappaleista Ennen kuolemaa, Tulisuudelma ja La Cumparsita. Nämä kaikki olivat Kullervon (Tapio Lahtinen) suomeksi sanoittamia.

Koko laulu-uransa aikana Olavi Virta levytti myös omia versioitaan suomalaisista ikivihreistä sävelmistä (esimerkiksi Metsäkukkia) sekä kansainvälisesti tunnetuista tangoista (esimerkiksi La Cumparsita, Ennen kuolemaa (Avant de mourir) ja Rakkautta ei se ollut (Liebe war es nie).

Olavi Virran tulkitsema italialaisperäinen Hopeinen kuu valittiin kaikkien aikojen iskelmäksi Yle Radio Suomen vuonna 2006 järjestämässä yleisöäänestyksessä. Kappale sai yli kaksikymmentä prosenttia annetuista äänistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.