Huonosta koulumenestyksestä syntyi hyvä liikeidea – häirikköoppilaat työllistävät nyt nuoria

Leevi Unkuri (vasemalla) ja Elia Kinnunen perustivat Scoty Oy:n joka rekrytoi nuoria töihin ja etsii näille sopivia rakennusalan oppisopimuspaikkoja.

Riikka Jokinen

Huonosta koulumenestyksestä voi syntyä hyvä liikeidea. Tämän tietävät klaukkalalaiset nuoret yrittäjät Elia Kinnunen ja Leevi Unkuri, jotka ovat kehittäneet uudenlaisen oppisopimusmallin ja perustaneet nuoria työllistävän yrityksen.

18-vuotias Kinnunen ja kohta täysi-ikäistyvä Unkuri kertovat olleensa peruskoulussa häirikköjä: heitä ei opiskelu voinut vähempää kiinnostaa.

– Oltiin todellisia rääväsuita ja rämäpäitä. Aikuisuuteen on ollut pitkä tie, he kertovat.

Nuorten pelastukseksi koitui kuitenkin rakennusalan oppisopimuskoulutus Järvenpään Keudassa, jossa he suorittivat ensin talonrakennuksen perustutkinnon ja sen perään rakennusalan ammattitutkinnon.

– Vain kaksi päivää luokassa per tutkinto. Se sopi meille, sillä istuminen tökkii.

Nuoret uskovat, että monet muutkin ovat samassa veneessä.

– Emme me ole mitään erikoistapauksia. Moni muukin haluaa nähdä kättensä jäljet ja tehdä jotain merkityksellistä. Oppisopimus on sitä parhaillaan.

Tällä hetkellä Kinnunen ja Unkuri suorittavat yrittäjän ammattitutkintoa oppisopimuskoulutuksena. Osaksi tutkintoa kuuluu yrityksen perustaminen. Nuoret perustivat Scotu Oy:n.

Yrityksessään Kinnunen ja Unkuri rekrytoivat nuoria töihin ja etsivät näille sopivia rakennusalan oppisopimuspaikkoja. Yritys mahdollistaa peruskoulun käyneelle nuorelle rakennusalan perustutkinnon suoritettavaksi 1,5 vuoteen.

– Perinteinen työssäsoppimismalli on kankea, hidas ja epämotivoiva, koska liksa on surkea, he perustelevat.

Kinnunen ja Unkuri lupaavat maksaa nuorille parempaa palkkaa.

– Normaalisti työssäoppimisesta saa palkkaa 12 euroa päivältä, me maksamme saman tunnissa.

Yrityksille Scotu tarjoaa puolestaan motivoituneita työntekijöitä.

– Huolehdimme, että nuori tulee ajoissa töihin asiallisesti varusteltuna ja asenne kohdallaan.

Työssään Kinnunen ja Unkuri ovat huomanneet, että välillä rekrytointi on todella haasteellista.

– Monesti osataan kirjoittaa hienosti essee itsestään ja osaamisestaan, mutta kun asia pitäisi esittää puhelimessa, niin se ei onnistukaan.

Unkurin mukaan some syrjäyttää nuoria ja sosiaaliset taidot jäävät kehittymättä.

– Jos haluaa saada oppisopimuspaikan, täytyy osata sanoa kädestä päivää ja katsoa silmiin sekä olla reipas. Tärkeintä on kuitenkin motivoituneisuus.

Huumeiden suhteen he ovat jyrkällä linjalla.

– Huumeet ovat todella suuri ongelma nuorten keskuudessa, sillä ainakin puolet ovat kokeilleet niitä, he kertovat omasta näkemyksestään.

Toukokuussa perustettu Scotu on työllistänyt tähän mennessä kymmenkunta nuorta.

– Yritämme vielä loppuvuodesta kiriä ja työllistää toiset 10. Ensi vuonna haluamme työllistää 50 nuorta, Kinnunen kertoo tulevaisuuden suunnitelmista.

Kinnunen ja Unkuri haluavat, että heistä puhutaan nimenomaan klaukkalalaisina yrittäjinä, sillä heidän mukaansa Klaukkalalla on huono maine.

– Sitä pidetään tulevana Itä-Helsinkinä. Haluamme näyttää, että täältäkin voi ponnistaa. Olemme myös työllistäneet klaukkalalaisia nuoria.

Yritys

Perustettu toukokuussa 2018.

Toimialana toimiala henkilöstön vuokraus ja välitys.

Toimisto Ilvesvuoressa Nurmijärvellä.

Toimisto työllistää Leevi Unkurin ja Elia Kinnusen lisäksi kaksi muutakin täysipäiväistä työntekijää.

www.scotu.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.