Mehustamon omppupuhelin soi nyt taukoamatta – asiakasvirta ollut poikkeuksellisen suuri

Jasmin Paananen ja Miika Virpiö Mainio Puutarhan mehustamossa. Maria Aittoniemi

Maria Aittoniemi

Omppupuhelin soi lähes taukoamatta Mainio Puutarhalla Vihdin Haimoossa. Sana on kiirinyt, että siellä on omenoiden mehupuristamo.

– Mikä asiakasvirta ja täysin ilman markkinointia! Jasmin Paananen heläyttää.

Itseasiassa asiakasvirta on ollut niin hurja, että kun puristamo oli toiminut viikon, omenoiden vastaanottamisessa oli pidettävä tauko ruuhkan purkamiseksi.

Ruuhkan teetti toki mahtava omenavuosi, mutta myös se, että Mainio Puutarhalla on Vihdin ainoa omenapuristamo. Myös monet nurmijärveläiset ovat kärränneet omenoitaan Vihtiin tai vaihtoehtoisesti Mäntsälään, jossa sijaitsee Mäntsälän mehustamo.

Mainio Puutarhan yrittäjät Paananen ja Miika Virpiö ostivat mehustamolaitteet Jokirannan tilan emäntä Satu Paasikiveltä, joka puolestaan oli ostanut ne aikoinaan Vihdin Martoilta.

Omppupuhelin pirahtaa jälleen. Asta Vuori-Kokko on tullut hakemaan mehujaan. 69 kiloa punakanelia tuotti 50 litraa mehua.

– Vaarin puista, hyviä mehuomenoita, Vuori-Kokko kiittelee.

Paananen kertoo, että mehumäärä riippuu lajikkeesta ja kuivuudesta, mutta keskimäärin sadasta kilosta omenoita tulee 70 litraa mehua.

– Jauhoisia lajikkeita, kuten valkeaa kuulasta emme suosittele mehustettavaksi, Virpiö sanoo.

Vaikka koneistoa onkin, on mehun tekeminen melkoista käsityötä. Kone raastaa omenat massaksi, joka kääritään siiviläkankaaseen. Massakääröt pinotaan välilevyjen kanssa pinoksi. Sitä puristetaan koneella ja mehu valuu säiliöön. Tämän jälkeen mehu pastöroidaan ja pullotetaan tai pussitetaan. Jos asiakas ei ole tuonut omia pulloja, mehut pakataan viiden litran hanapakkauksiin, joka olisikin kaikkein nopein pakkaustapa.

– Onhan tässä käsityötä, mutta se on mukavaa, tuntee koko ajan tekevänsä, Virpiö sanoo.

Kun mehu on pullotettu, asiakkaalle lähtee tekstiviesti.

Pastörointi takaa mehun pitkän säilyvyyden. Se jätetään väliin yleensä vain, jos mehut pakastetaan tai jos asiakas tekee mehusta aitoa  –  pastöroimattomasta ja käsittelemättömästä omenamehusta tehtyä siideriä.

Virpiö, joka on myös IT-alalla koodaamisen ammattilainen, on koodannut kaverinsa kanssa Mainio Puutarhalle järjestelmän, joka pitää omenat, mehut ja asiakkaat järjestyksessä.

Kun asiakas tuo omenansa puutarhalle, hän soittaa portilta omppupuhelimeen. Paananen tulee vajalle vastaanottamaan omenat, punnitsee ne ja asiakkaan tiedot kirjataan tabletille. Omenat käsitellään siinä järjestyksessä kuin ne on puutarhalle tuotu. Kun mehu on pullotettu, asiakkaalle lähtee tekstiviesti. Tullessaan noutamaan mehut, asiakas pirauttaa jälleen omppupuhelimeen ja Paananen kiirehtii vajalle antamaan mehut. Maksu tapahtuu mehuja noudettaessa. Ruuhkasta riippuen mehun valmistuminen vie yhdestä kolmeen päivään.

Mainio Puutarhalla on siis loppuviikko purettu ruuhkaa ja nyt alkavalla viikolla omenoita otetaan jälleen vastaan. Paananen neuvoo kuitenkin asiakkaita aina ensin tarkistamaan ruuhkatilanteen Mainion Puutarhan nettisivuilta. Sivuilla ovat myös kaikki toimintaohjeet.

Omenoita vastaanotetaan Mainio Puutarhalla arkisin kello 8 - 17. Lauantaisin mehua puristetaan asiakkaan odottaessa, sunnuntaisin omppupuhelin on kiinni.

mainiopuutarha.fi

Toimi näin

Pakkaa puhtaat omenat laatikoihin, jotka kestävät myös valmiit mehupakkaukset/-pullot.

Omenoita vastaanotetaan Manio Puutarhalla arkisin klo 8-17 (Haimoontie 248), soita omppupuhelimeen portilta.

Saat tekstiviestin kun mehu on valmista noudettavaksi (1-3 päivää ruuhkan mukaan).

Nouda valmis mehu samalta portilta arkisin 8-17 (soita omppupuhelimeen portilta).

Omppupuhelin 040 362 9765 palvelee arkisin klo 8-17.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.