Nuoret uskovat työelämätaitoihinsa, mutta jaksaminen huolettaa – "Lähes puolet kokenut toivottomuutta"

Kyselyn mukaan oma jaksaminen työelämässä huolettaa monia nuoria työntekijöitä.

Mia Grönstrand

Nuorten usko omiin työelämätaitoihin on hyvällä mallilla. Valtaosa (yli 90 %) uskoo hallitsevansa melko hyvin tai erittäin hyvin perusasiat, kuten yhteisten käytäntöjen ja aikataulujen noudattamisen sekä yhteistyön työkavereiden kanssa. Tämä käy ilmi tuoreesta kyselystä, joka tehtiin S-ryhmän alle 25-vuotiaille työntekijöille.

S-ryhmä toteutti kyselyn yhteistyössä työeläkeyhtiö Elon ja Työterveyslaitoksen kanssa.

Omasta jaksamisesta huolehtiminen, omien vahvuuksien tunnistaminen ja työhön liittyvien ongelmien ratkaiseminen aiheuttavat kuitenkin vaikeuksia nuorille työntekijöille.

Jopa 40 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista uskoi voivansa tuoda työpaikalla epäkohtia esiin jossakin määrin tai heikommin. Samansuuntaisesti yli 35 prosenttia vastanneista kokee pystyvänsä jakamaan työhön liittyviä ideoita jossakin määrin tai heikommin.

Nuorten työntekijöiden jaksaminen huolettaa, vaikka suurin osa (81 %) kyselyyn vastanneista pitää terveyttään erittäin tai melko hyvänä. Lisäksi 92 prosenttia kertoo työkykynsä olevan erittäin tai melko hyvä. Kuitenkin vajaa puolet, (41 %) kyselyyn vastanneista naisista ja 32 prosenttia miehistä on kokenut mielialansa alakuloiseksi, masentuneeksi tai toivottomaksi viimeisen kuukauden aikana.

– Työurien pidentämisen kannalta on äärimmäisen tärkeää, että nuoret pääsevät onnistuneesti kiinni työelämään heti ensimmäisessä työpaikassa, korostaa Marjo Wallin, Elon työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö.

– Tunne siitä, että pärjää vaativassa työelämässä, syntyy jo ensimmäisissä työtehtävissä. Nuoret ovat vasta opettelemassa työelämän perustaitoja eikä heillä ole kokemusta, jota vasten arvioida omaa suoriutumista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.