Nyt trendi leviää Suomessa: Sadevedestä menee maksu jo 19 kunnassa – myös sähkö kallistunut roimasti

Kuvituskuva. Arkisto

toimitus

Tuoreen selvityksen mukaan kiinteistöjen sähkökulut nousevat merkittävästi Suomessa tänä vuonna.

Vuoteen 2017 verrattuna sähkön siirtomaksut kallistuvat peräti 6,7 prosenttia ja sähkön myyntihinta 4,7 prosenttia.

Kiinteistöliiton vuosittain tekemä Indeksitalo-selvitys kattaa 51 kuntaa. Torstaina julkaistun tuoreen selvityksen mukaan sähkökulut kasvavat suuressa osassa maata ja pysyvät ennallaan tai laskevat vain 9 kunnassa.

Toiseksi eniten nousevat kiinteistöjen vesikustannukset, keskimäärin 1,2 prosenttia.

Eniten vesi on kallistunut Lappeenrannassa, jossa nousua tuli 5,9 prosenttia. Myös Imatralla ja Porvoossa muutos ylöspäin on noin viisi prosenttia.

Selvitys paljastaa, että yhä useampi kunta perii nyt maksuja myös sade- ja sulamisveden ohjaamisesta.

Hulevesimaksuja perii nyt 19 selvityksessä mukana olevaa kuntaa, kun edellisvuonna luku oli 7.

Hulevesimaksut puhuttivat vuonna 2016, kun ensimmäiset kunnat ottivat ne käyttöön Ne herättivät kritiikkiä etenkin omakotiasujissa, sillä maksu voidaan periä sellaiseltakin kiinteistön omistajalta, jonka tonttia kunnan hulevesiviemärit eivät suoraan kuivata. Esimerkiksi Oulussa hulevesimaksu oli kaksi vuotta sitten 30 euron luokkaa.

Hulevesimaksut levivät todennäköisesti uusiin kuntiin jatkossakin Osassa kuntia on tehty periaatepäätöksiä siitä, että maksu voidaan ottaa käyttöön, mutta varsinaistakäyttöönottopäätöstä ei ole tehty, kertoi Kuntaliiton asiantuntija syksyllä 2016.

Myös kiinteistöjen kaukolämpökulut ovat nousussa, ja erityisen paljon hinta nousee nyt pääkaupunkiseudulla, Keski-Uudellamaalla sekä Salossa, Lempäälässä ja Kangasalla.

Eniten vuotuinen kaukolämmön vertailuhinta nousee Helsingissä, jossa nousua kertyy 6,7 prosenttia. Myös edellisvuonna Helsingissä kaukolämpökulut kasvoivat jyrkimmin.

Kalleinta kaukolämpö on vertailun mukaan Vihdissä (1,67 euroa per huoneistoneliö kuukaudessa) ja halvinta Oulussa (0,93 euroa neliöltä).

Kiinteistöjen verotus pysyy nyt liki ennallaan. Sähkövero ei ole kiristynyt, ja myös rakennusten kiinteistövero pysyy keskimäärin viime vuoden tasolla.

Keskimäärin kaikki kiinteistökustannukset ja verot nousevat kuluvana vuonna 1,1 prosenttia.

Suomalaisille asumisesta koituvissa kuluissa on suuria eroja. Halvimmat kiinteistöjen hoitokulut ovat Kokkolassa ja kalleimmat Vihdissä.

Keskimäärin 90-neliöisen kerrostalohuoneistossa kiinteistöhoitokulut ovat noin 2860 euroa vuodessa. Vihdissä vertailulukema on 3320 euroa, ja Kokkolassa noin 2470 euroa. Hoitokulut katetaan hoitovastikkeita keräämällä.

Kiinteistöliiton selvitys perustuu ns. indeksitaloon, joka on 30-vuotias 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo ja sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa.

Tietoaineiston on kerännyt KTI Kiinteistötieto Oy Kiinteistöliiton tilaamana.

Mukana on kaikkiaan 51 kaupunkia ja kuntaa. Indeksitalon vertailukustannukset kattavat keskimäärin runsaat puolet kaikista kerrostaloyhtiön hoitokuluista.

Vertailun ulkopuolelle jäävät markkinoilta ostettavat, yksityiset palvelut, kuten isännöinti ja kiinteistöpalvelut. Tiedot ovat syyskuun 2018 mukaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.