Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peliriippuvainen avautuu karmeista kokemuksistaan – ”Näin jouduin verkkopelaamisen orjaksi”

Yli kymmenen vuotta nettikasinojen koukussa kiemurrellut Jenna Mäkelä, 33, on kertonut tänään ilmestyneessä kirjassaan Kun pelihimo ottaa vallan koskettavasti oman selviytymistarinansa pois pelihelvetistä.

Mäkelä on kirjassaan löytänyt vastauksia siihen, miksi joistakin ihmisistä tulee peliriippuvaisia.

– Moni riippuvainen vastaisi tähän: pelaamalla. Kun riittävän kauan toistaa tiettyä toimintoa, siitä yksinkertaisesti tulee tapa elää ja olla, Mäkelä muistuttaa.

Yksi peliriippuvuuteen Mäkelän ajanut tekijä voisi hänen mukaansa olla se, että koko perhe eli pitkään taloudellisesti tiukoilla – niinpä niukkuus ja sen luoma huoli olivat Jennan ja muiden perheenjäsenten elämässä jatkuvasti läsnä.

– Kieltämättä raha on aina poltellut taskuissani, enkä oppinut järkevää rahankäyttöä ennen kuin lopetin pelaamisen, Mäkelä pohtii.

Peliriippuvaisille on Mäkelän mukaan tyypillistä se, että he eivät ymmärrä rahan arvoa ja merkitystä, sillä se on ollut täysin hukassa ennen peliongelmaa.

– Pelaamisesta riippuvaiset eivät osaa säästää ja pistää rahaa talteen pahan päivän varalle. Näin on siitä huolimatta, että moni heistä tulee perheistä, joissa säästäminen on aina ollut normi.

– Minä esimerkiksi käytin kaikki rahani samalla hetkellä, kun sain ne käsiini. Tätä kutsuisin impulssikontrollihäiriöksi, Mäkelä kertoo.

Lue lisää Jenna Mäkelän kokemuksista tästä.