Myrkkysieni ei ole syksyllä ainoa hengenvaara koiralle – Varo metsässä näitä kahta siementä ja pähkinää

Jari Pietiläinen

Syksyn tullen puista tippuvat hevoskastanjat ja tammenterhot voivat näyttää makupaloilta uteliaille koirille, samoin kuin metsässä kasvavat sienet.

Tammenterhot, hevoskastanjat ja monet sienet voivat kuitenkin olla koiralle myrkyllisiä, eli koiranomistajan tulee olla tarkkana syksyn kävelylenkeillä ja tarkkailla, että koira ei syö mitään maasta löytämäänsä.

Syksyllä moni ottaa koiran mukaan sienimetsään ja koiran voi jopa kouluttaa etsimään esimerkiksi kantarelleja. Mutta osa sienistä on myrkyllisiä koirille, joten sienimetsällä tulee olla tarkkana - varsinkin, jos koiralla on tapana syödä kaikkea maasta löytämäänsä.

Koiralle myrkylliset sienet voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja muita myrkytyksen oireita ja muutamat sienilajit ovat suorastaan tappavia ja voivat johtaa koiran menehtymiseen. Osa sienistä on niin myrkyllisiä, että pelkkä sienen nuoleminen voi riittää aiheuttamaan myrkytyksen oireita.

Myrkytyksen oireet riippuvat sienilajista, mutta yleisimpiä oireita ovat oksentelu ja ripuli. Jotkut oireet voivat ilmetä vasta muutaman päivän kuluttua.

Jos epäilet, että koirasi on syönyt myrkyllisiä sieniä, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin. Jos mahdollista, ota mukaasi sieni tai kuva sienestä, jota epäilet tai tiedät koirasi syöneen.

Koirille vaarallisia myrkkysieniä Suomessa ovat punakärpässieni, ruskokärpässieni, pantterikärpässieni, valkoinen kärpässieni, kavalakärpässieni, suippumyrkkyseitikki ja korvasieni.

Hyvä perussääntö on, että mikäli sieni on ihmiselle myrkyllinen, se on myös koiralle myrkyllinen.

Tammenterhot ovat pähkinöitä, jotka sisältävät tanniinia, ja joka puolestaan saattaa suurina määrinä aiheuttaa koirille myrkytysoireita. Koirien tanniinin sietokyky on yksilöllistä: kaikki koirat eivät saa oireita ja myrkytykset ovat hyvin harvinaisia.

Muutama yksittäinen tammenterho aiheuttaa koiralle useimmiten vain lievää pahoinvointia, mutta suuria määriä syönyt koira voi alkaa oksentelemaan tai ripuloimaan. Mahdolliset myrkytyksen oireet ovat yksilöllisiä: jotkut koirat oireilevat rajusti, toiset taas eivät lainkaan.

Ensimmäiset myrkytyksen oireet huomataan usein siitä, että koira oksentaa, vaikuttaa apealta ja kieltäytyy syömästä. Sen seurauksena koira kärsii usein ummetuksesta, jota seuraa 2-10 vuorokauden kuluttua tervamainen ripuli.

Hevoskastanjat ovat siemeniä, jotka voivat aiheuttaa myrkytysoireita, mikäli koira pääsee syömään niitä suuren määrän. Tyypillisiä myrkytysoireita ovat lisääntynyt syljeneritys, oksentelu, ruokahaluttomuus ja ripuli sekä erilaiset hermosto-oireet ja apaattisuus.

Tammenterhot ja hevoskastanjat voivat olla pienille koirille vaarallisia myös kokonsa vuoksi, sillä ne voivat aiheuttaa suolitukoksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.