Halti huiputettu – MS-tautia sairastava Kimmo Mäkiranta pääsi tavoitteeseensa

TEMPAUS MS-tautia sairastava Kimmo Mäkiranta ryhmineen saavuttivat Suomen korkeimman kohdan.

Karussa Lapissa – Miljoona askelta Haltille -hanke päättyi 22. elokuuta Suomen korkeimman kohdan huputukseen. Kuvassa Päivi Hallikainen (vas.), Riina Alviola, Kimmo Mäkiranta ja Tomi Lappalainen. Edessä opas Mikko Kettunen ja porokoira Jero. -

Taina Joutsen

Lepsämäläinen Kimmo Mäkiranta ja hänen ryhmänsä on saanut suuren Karussa Lapissa – Miljoona askelta Haltille -hankkeen päätökseen. Mäkiranta sekä tuusulalainen Päivi Hallikainen, liperiläinen Tomi Lappalainen ja rovaniemeläinen Riina Alviola huiputtivat 22. elokuuta Suomen korkeimman kohdan Halti-tunturilla.

Käsivarren erämaassa taivalletun 115 kilometrin edestakaisen matkan haastavuutta lisäsi se, että kaikki mukana olleet sairastavat MS-tautia. MS-tauti on krooninen keskushermoston hajapesäkkeiden tulehdussairaus, joka vaikuttaa muun muassa potilaan näkö- ja liikkumiskykyyn, muistiin sekä vireystilaan.

– Olihan se omanlaisensa koettelemus, vaikka olinkin omalta osaltani valmistautunut vaellukseen hyvin.

– Selvisimme vaikeuksien kautta perille ja tavoite tuli saavutetuksi, Mäkiranta kertoo.

Lapin erämaan rankkuus, etenkin kivirakka-alueet, oli yllätys Mäkirannalle. Myös päivämatkat osoittautuivat turhan pitkiksi. Seurue taittoi edestakaisen matkan viikossa.

– Ei minulle ainakaan sellainen fiilis tullut, että tämä jäisi viimeiseksi vaellusreissukseni, Mäkiranta kuitenkin kertoo.

Hänellä sen kummemmin kuin muullakaan seurueella ei opasta lukuun ottamatta ollut päiväpatikointien lisäksi aiempaa eräkokemusta.

Kimmo Mäkiranta kertoo keksineensä vaelluksen aikana useita ajatuksia siitä, kuinka voisi jatkossa viettää aikaa luonnossa.

– Vaellus Lapin erämaassa antoi myös kokemuksen siitä, kuinka pieni ihminen täällä maapallolla on ja kuinka meidän esi-isät ovat vaellelleet täällä porojen perässä ja minkälaisissa varusteissa.

Matkan varrella Mäkirannan mieleen tuli myös se, ettei hän seitsemisen vuotta sitten MS-tautiin sairastuttuaan olisi osannut kuvitellakaan vaeltavansa rinkan kanssa Lapin erämaassa.

Karussa Lapissa – Miljoona askelta Haltille -hanke ei ole ensimmäinen projekti, jota Kimmo Mäkiranta on ollut järjestämässä. Vuonna 2015 hän oli mukana Operaatio MS Saanassa. Tällöin hän kiipesi yhdessä seitsemän muun MS-tautia sairastavan kanssa Saana-tunturin huipulle yli kilometrin korkeuteen.

Entäpä miehen tulevaisuudensuunnitelmat?

– Suunnitelmiahan on aina. Nyt on kuitenkin sellainen fiilis, että nämä ryhmäjutut on nähty ja jatkossa teen näitä juttuja yksin, Mäkiranta sanoo.

Lue aiempi uutinen:Nurmijärveläinen MS-potilas lähtee valloittamaan Haltin –"Sairaskin voi päästä huipulle"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.