Ajoitko kesäkumit loppuun? Kuluneisuuden voi testata kahden euron kolikolla

Kahden euron kolikolla voi tarkistaa, että kesärenkaissa on sadekelillekin riittävä urasyvyys. Tarkempaan mittaukseen tarvitaan uratulkki, jossa on millimetriasteikko. Arkisto/Antti Savolainen

Mia Grönstrand

Tuliko mittariin ajettua kilometrejä kesän aikana? Mahtaako auton rengaskunto enää läpäistä suositusrajat?

Liikenneasiantuntija suosittelee, että auton renkaiden kunto tarkastetaan muulloinkin kuin vain kesä- ja talvirenkaiden vaihdon yhteydessä.

– Rengaskuntoa tulisi kuitenkin tarkkailla tätä useammin, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen muistuttaa.

Sopiva ajankohta kuntotarkastukselle on etenkin kesän jälkeen. Kesällä on saatettu ajaa pitkiäkin matkoja ja renkaat ovat saattaneet päästä kulumaan yli suositusten.

Laki määrittää henkilö- ja pakettiauton kesärenkaiden minimiurasyvyydeksi 1,6 millimetriä. Asiantuntijoiden mukaan urasyvyyden tulisi kuitenkin olla vähintään neljä millimetriä, koska etenkin sadekelillä tätä matalampi urasyvyys voi olla turvallisuusriski.

Renkaiden urasyvyyden voi mitata klassisella kolikkotestillä. Kuluneisuus tulee mitata renkaan keskeltä pääurien kohdalta ja siihen apuvälineeksi sopii Niemisen mukaan kahden euron kolikko.

– Kolikon hopean värinen reunus on noin neljän millimetrin levyinen. Jos kolikon reunus uppoaa kokonaan renkaan uraan, tiedät että urasyvyys on yli neljä milliä ja rengas on vielä kelvollinen arkiliikenteeseen. Tarkempaan mittaustulokseen tarvitset urasyvyystulkkia, jossa on millimetriasteikko.

Myös renkaiden ikä vaikuttaa niiden kuntoon. Yli kymmenen vuotta vanhan renkaan jarrutusmatka voi olla uutta huomattavasti pidempi.

Toinen jälkitarkastus, joka on hyvä tehdä myös syksyn aluksi, on ilmanpaineiden mittaus. Renkaiden ilmanpaine tulisi tarkastaa rengaspainemittarin avulla säännöllisesti.

– Huolellinen kuljettaja tarkistaa rengaspaineet kuukauden välein. Jos renkaat ovat uudet, riittää yleensä parin kuukauden välein. Lämpötilan sahaaminen edestakaisin vaikuttaa siihen, että rengaspaineet eivät pysy täysin siinä mihin ne on vaihdon yhteydessä asetettu.

Autoilijan tarkastuslista

1. Seuraa renkaan kulumista. Kuluuko rengas tasaisesti koko kulutuspinnasta vai kuluuko se enemmän vain toisesta reunasta? Säädätä tarvittaessa pyörien asentokulmat oikeaksi autokorjaamolla.

2. Tarkasta ilmanpaine säännöllisesti vähintään parin kuukauden välein rengaspainemittarilla.

3. Tiedätkö renkaittesi iän? Renkaan valmistusvuoden ja kuukauden voi lukea renkaan kyljestä. Jos renkaan ikä lähentelee 10 vuotta, ne tuskin ovat enää turvalliset jokapäiväiseen liikkumiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.