HS: Terveystalo estää ohjaamasta potilaita muualle magneettikuvauksiin – perii itse maksuja liki 250 enemmän kuin kilpailija

Terveystalon toiminta olla kirjoittamatta lähetettä talon ulkopuolelle tutkimuksiin herättää kritiikkiä. (Kuvituskuva). Arkisto / Johanna Erjonsalo

Mia Grönstrand

Helsingin Sanomien (HS 3.9.) mukaan Terveystalo yrittää estää potilaitaan hakeutumasta halpoihin magneettikuvauksiin muualle ja perii itse huomattavasti korkeampaa maksua kuvantamisesta kuin esimerkiksi kuvauksiin erikoistunut yritys.

HS:n mukaan Terveystalo Lahdessa on otettu käyttöön paperiton toimintamalli ja uusien sisäisten ohjeiden mukaan lääkäri ei saa enää tulostaa vastaanottotilanteessa potilaalle lähetettä talon ulkopuolelle laboratorioon, kuvantamiseen eikä konsultaatioon.

Terveystalon sisäisen ohjeen mukaan tutkimusten ohjaaminen talon ulkopuolelle ei ole hyväksyttävää, lehti kirjoittaa.

Terveystalo on HS:n mukaan perustellut paperitonta toimintamallia lähetehävikillä eli yrityksen tekemän seurannan mukaan magneettikuvauksissa tapahtuu suurta hävikkiä kun kirjoitettuja lähetteitä on verrattu tehtyihin kuvauksiin.

HS:n mukaan toimintamallia on kokeiltu Lahden lisäksi muissakin Terveystalon toimipisteissä.

Lääkäriliiton mukaan toiminta on väärin ja sotii potilaan valinnanvapautta vastaan. Se on myös vastoin Lääkäriliiton linjauksia.

– Meillä on pelisääntö, että lääkäriasema ei saa sitoa potilasta käyttämään vain sen omaa röntgeniä, labraa tai fysioterapiaa. Potilaalla on oikeus valita hoito- ja tutkimuspaikkansa, toiminnanjohtaja Kati Myllymäki Suomen Lääkäriliitosta kommentoi HS:lle.

Terveystalon toiminta voi myös vääristää kilpailua toiminnanjohtaja sanoo.

– Ne ovat potilaan rahoja. Hänellä pitää olla oikeus katsoa, josko toisesta paikasta saa vaikkapa 200 euroa halvemman magneettikuvauksen, Myllymäki painottaa.

Terveystalon alueellinen palvelujohtaja Joni Suomi kommentoi asiaa HS:lle toteamalla, että potilas saa paperilähetteen, jos hän haluaa mennä kuvantamiseen muualle ja sanoo, että lähetettä ei tulosteta automaattisesti, koska suurin osa kuvantamisista tapahtuu Terveystalossa.

Verkossa olevan Terveystalon hinnaston mukaan pään laaja magneettikuvauksen omavastuu on potilaalle 495 euroa. Kuvauksiin erikoistuneessa yrityksessä vastaavaan kuvauksen omavastuu on noin 250 euroa.

– Jos asiakas saa tutkimuksen jostain halvemmalla, se on tietysti asiakkaan etu. Jos muualla kuvauksessa käyminen haittaa potilaan hoitoa, se on aina hankala tilanne, Suomi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.