Heikki Hiilamo Taloussanomille: "Iso osa pikavippifirmojen tuotoista tulee sosiaaliturvasta" – "Henkilökohtainen konkurssi pitäisi sallia"

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

toimitus

Kun suomalainen ylivelkaantuu, hän ei voi tehdä henkilökohtaista konkurssia. Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorin Heikki Hiilamon mielestä yhteiskunta asettuu tällöin velkojien puolelle ja valvoo heidän etuaan. Asiasta kertoo Ilta-Sanomien talousjulkaisu Taloussanomat.

– Jos henkilökohtainen konkurssi olisi käytössä, lainanantajien pitäisi olla varovaisempia, kun niillä olisi nykyistä suurempi riski kärsiä tappioita maksamattomista veloista, Hiilamo kommentoi Taloussanomille.

Suurin mahdollisuus ylivelkaantua tuloihinsa nähden on niillä, joilla on vähiten rahaa. Heillä on Hiilamon mielestä myös suurin riski ajautua velkoineen kaikkein pahimpaan pinteeseen.

– Huomattava osa pikavippifirmojen tuotoista tulee sosiaaliturvasta, Hiilamo arvioi lehdelle.

Jutussa kuvaillaan, kuinka yhteiskunta ei yritä selvittää ylivelkaantuneen ongelmaa, vaikka sillä on sosiaaliturvan maksajana iso rooli tilanteessa. Hiilamon mielestä täällä hyväksytään, että ylivelkaantunut käyttää pieniäkin tulojaan kuten työttömyyskorvaustaan tai eläkettään velkoihinsa. Lisäksi hänen elämistään rahoitetaan toimeentulotuella, joka on viimesijainen etuus.

– Tulisi paljon halvemmaksi, jos ylivelkaantumiseen puututtaisiin nykyistä nopeammin ja henkilökohtainen konkurssi olisi mahdollinen, Hiilamo arvioi lehdelle.

– Lainsäädännön kehittämisessä tarvitaan kuitenkin huolellista valmistelua, että järjestelmää ei alettaisi käyttää hyväksi, hän miettii Taloussanomien jutussa.

Lue koko juttu Taloussanomien sivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.