Mielipide: Kyykkäturnauksen voitto Raalaan – jälleen kerran

Kyykkäturnaus pelattiin tänä vuonna Raalassa.

toimitus

Raalan kylätoimikunnan kyykkääjien turnaus parikkalalaisia vastaan pelattiin sunnuntaina 12.8.18. Päivän ohjelman kannalta aamu ei näyttänyt mukavalta – vettä satoi taivaan täydeltä, mikä ei luvannut hyvää peliä ajatellen. Ei ole kiva pelata sateessa. Kun kului muutama tunti ja saavuimme koululle ja kentälle varustelemaan tulokahvitarjoilua vieraillemme ja laittamaan pelikenttää kuntoon, niin iloksemme huomasimme, että taivaanranta vaaleni ja sade lakkasi. Yleisön aamusade kuitenkin karkoitti.

Pelitaitojen vähitellen kehittyessä keksittiin pelata ystävyysturnaus.”

Kerrotaanpa hieman kyykkäpelin historiasta Raalassa. Miten kyykkä on tullut Raalaan? Sehän on vanha karjalainen peli vai lieneekö jotain sukua kurralle, mistä Aleksis Kivi on kirjoittanut tuotannossaan.

Asian ”äidiksi ja isäksi” voidaan nimetä Hämäläisen pariskunta Irene ja Veikko Rannikonmäestä. He ovat kotoisin Parikkalasta ja viettävät edelleen paljon aikaansa mökillään Simpele-järven rannalla. Siellä heidän sukulaisiaan ja nuoruudenkavereitaan toimii aktiivisesti noin 18 vuotta sitten perustetussa kyläseurassa, jossa kyykänpelaamista harrastetaan.

Kesusmaan kylässä Irene ja Veikko tutustuivat kyykkäpeliin. Niinpä Veikko kätevänä ja osaavana miehenä teki pelivälineet (kyykät ja mailat) ja entisen Raalan koulun kentälle kunnostettiin pelialue. Siitä se harjoittelu sitten alkoi.

Kyykkää pelataan Raalan kylätoimikunnan nimissä. Osittaisella rahallisella avustuksella ja talkoovoimin kenttää vähitellen kunnostettiin muun muassa tasoittamalla sitä kivituhkalla ja rakentamalla aita kentän ympärille.

Pelitaitojen vähitellen kehittyessä Irene keksi, että aletaan pelata ystävyysturnaus kesusmaalaisia vastaan. Niinpä me raalalaiset matkustimme ensiksi Parikkalan Kesusmaalle kyykkäämään.

Pelien jatkumiseksi sovittiin, että pelataan vuorovuosina kummallakin paikkakunnalla. Tänä vuonna turnaus pelattiin 8. kerran, neljästi molemmat ovat olleet järjestäjinä. Kun kesusmaalaiset tulevat Raalaan, he liittävät matkaansa risteilyn Tallinnaan ja haluavat meitä ”isäntiä” mukaansa. Matkan aikana on mahdollisuus tutustua paremmin pelikavereihin, mikä ei olekaan vaikeaa, sillä hehän ovat iloisia ja välittömia eteläkarjalaisia ihmisiä.

Vielä Raalan pelaajista ja pelin aktiivisuudesta. Meillä on noin 8–10 hengen ”kantajoukko”, joka pelaa vakituisesti. Mukana on myös muutama pelaaja Nurmijärven Karjalaisista. Pelaajien ikäjakauma on vaihdellut 11 vuodesta yli 80-vuotiaisiin. Toki suurin osa meistä on 68–78 vuoden väliltä. Aina silloin tällöin on käynyt uusiakin pelaajia mukana, mutta valitettavasti he eivät ole liittyneet vakioporukkaan. Tosi mielellämme haluaisimme uutta väkeä mukaan! Kesäkauden aikana pelaamme reilusia yli 20 kertaa ja pelaajien kokonaismääräksi kertyy hyvinkin yli 200 kyykkääjää.

Palataanpa sitten vielä pelituloksiin. Tämän vuoden turnaus päättyi raalalaisten voittoon (jälleen kerran), mikä oli 3. peräkkäinen kiinnitys kiertopalkintoon. Pelin päätyttyä korkkasimme pari kuoharipulloa (alkoholitonta), jota tarjottiin niin voittajille kuin hyville vastustajillekin. Hetken kuluttua häviön harmitus haihtui ja olimme taas hyviä kavereita. Suuri kiitos kaikille pelaajille ja järjestelyihin osallistuneille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.