Kytäjällä tutkitaan jo tulevan pyörätien maaperää – enää puuttuu rahoitus

Pyöräilijöiden tienylityskohtakin on katsottu. Enää pitäisi saada ely-keskus antamaan rahaa.

Teuvo Hallikainen tutkii maaperää Keihäsjoen ylittävän sillan pielessä. Pyörätie vaatii oman sillan. Ari Peltonen

Katri Porttinen

Hanke monien toivoman pyörätien saamisesta Kytäjäntien varrelle on nytkähtänyt jälleen hieman eteenpäin.

Kaupungin suunnittelussaan käyttämän konsulttiyhtiön aliurakoitsija tekee alueella paraikaa muun muassa maaperätutkimuksia.

Hankkeesta laadittavan tiesuunnitelman on puolestaan määrä valmistua vuodenvaihteen tietämillä, kertoo Hyvinkään kaupungin tekninen johtaja Jouni Mattsson

Asukkaille pyörätiesuunnitelmista kerrotaan Maapirtissä järjestettävässä yleisötilaisuudessa jo marraskuussa – heti kun kunnollinen luonnos vain saadaan aikaan, Mattsson sanoo.

Jo nyt Mattsson pystyy kertomaan muun muassa kaavaillusta kohdasta, jossa pyörätien käyttäjät joutuvat vaihtamaan puolta.

Ylityspaikka tulisi Kytäjän kartanolle vievän tien lähelle. Tarkempi paikka olisi suoralla hieman ennen viljakuivurin kohtaa, Mattsson sanoo.

– Siinä on hyvä suora, jossa voisi tien turvallisesti ylittää.

Ylitystä tarvitaan sen takia, että pyörätielle on jo alku Kytäjäntien kaupunginpään oikealla puolella Vakkurintielle asti, ja jo valmista pyörätietä taas on toisella puolella tietä kylältä Lakkimäen tonttiliittymään asti.

Ylityskohtaan ei tulisi suojatietä, vaan kulkua turvaisivat lähinnä ylityspaikasta kertovat varoitusmerkit sekä pyöräilijöille että autoilijoille.

Mattssonin mukaan tämä käytäntö on yleisillä teillä se tavallisin vaihtoehto.

Uutta pyörätietä on tarkoitus rakentaa kaikkiaan 7,3 kilometrin verran. Kaupunki on arvioinut hankkeen hinnaksi noin 1,6 miljoonaa euroa. Nyt työstettävän tiesuunnitelman maksaa kaupunki.

Varsinaisen toteutuksen osarahoittajiksi ovat jo aiemmin ilmoittautuneet alueella toimivat maa-ainesottajayritykset. Ne ovat yhä hankkeessa mukana ja valmiina osallistumaan kuluihin, Mattsson sanoo.

Muu rahoitus tulee kaupungilta – ja toivon mukaan myös Uudenmaan ely-keskukselta.

– Valmiin suunnitelman kanssa on paremmat mahdollisuudet lähteä rahoitusta kyselemään, Mattsson sanoo.

Milloin rakentaminen sitten alkaisi?

Mattssonin mukaan se on vielä hyvin epävarmaa.

– Toteutumisesta ei uskalla sanoa vielä mitään. Hoidetaan suunnittelu nyt ensin.

Pyörätietä myös Ridasjärvelle

Kuten Kytäjäntiellä, myös Ridasjärventiellä on paljon raskasta liikennettä. Siksi kaupunki laatii nyt tiesuunnitelmaa myös Ridasjärventien varrella kulkevan kevyen liikenteen väylän jatkamiseksi.

Uutta pyörätietä tulisi pari kilometriä Lempiöntieltä valtatielle 25 asti.

Kaupunki arvioi rakentamisen hinnaksi noin 600 000 euroa.

Kaupunki järjestää myös Ridasjärven pyörätiehankkeesta yleisötilaisuuden. Se on tarkoitus pitää marraskuun tietämillä Ridasjärven koululla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.